Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Augusztus 27. 07:44, kedd | Külföld

Elfelejtette kifizetni hirdetőit a YouTube

Elfelejtette kifizetni hirdetőit a YouTube

Jake Sandt egyike azoknak az alkotóknak, akik a YouTube videómegosztóra töltik fel videóikat, és az ezek alatt futó hirdetésekből fedezik megélhetésüket.

Azonban a platform előzetes figyelmeztetés nélkül számos alkotó csatornáját tiltotta le a bevételszerzésnek ettől a lehetőségétől – összegzi a Business Insider.

Az ohiói Jake Sandt csatornáját eddig 19 millió alkalommal nézték meg, és 63 ezer követővel rendelkezik. A jelenleg 18 éves Sandt a videókból befolyó összegből fedezi egyetemi költségeit. Ám

a hirdetésekből érkezett összegek eltűntek, amiről az alkotó semmilyen figyelmeztetést nem kapott, és nem ő volt az egyetlen, akinél egy rossz beállítás miatt elapadtak a bevételek.

Az Alphabet által birtokolt videómegosztó platform ugyanis nem küld semmilyen értesítést abban az esetben, ha felfüggesztik egy alkotó tevékenységét, valamint bevételszerzési lehetőségét 30 napra.
Sandt később megtudta, hogy a YouTube szerint irányelvsértést követett el, azonban a youtuber a hatályos amerikai felhasználási törvényeket betartva készítette el videóit. A csatornatulajdonos számításai szerint legalább ezer dollárt (296 ezer forint) vesztett a leállás miatt.

Sandt-hez hasonlóan járt Alex Beckham is, aki azonban már kapott értesítést arról, hogy a platform letiltotta őt az élő közvetítésekről, majd egy másik levelet, miszerint

újrafelhasznált tartalom miatt elveszik tőle a reklámokból befolyó összeget. Beckham ráadásul nem egymaga készítette videóit, hanem egy csapattal dolgozott közösen, akik mindannyian részesültek a videók után járó bevételekből.

Bár Beckham csatornája csak rövid időre esett el a bevételektől, számításai szerint így is legalább 150 dollárt (44 ezer forint) vesztett.

A 78 éves David Hoffman csatornáját szintén ugyanezzel az indokkal zárták ki a bevételszerző lehetőségekből. Hoffman számos alkalommal telefonált, e-mailt valamint levelet küldött a YouTube támogatói csoportjának.
"Megértjük, hogy többet akar megtudni a pénzszerzési lehetőségek tiltásáról a saját csatornáján, azonban nem tudunk megadni konkrét részleteket arra vonatkozóan, hogy milyen irányelveket sértettek a videók, és a csatorna miért nem felel meg a YouTube partnerprogramjának" – állt az e-mailben, amit Hoffman válaszként kapott.

Két hónappal később pedig visszaállították a csatorna bevételszerzési lehetőségét, mindenféle magyarázat nélkül.
"Az egész olyan volt, mintha elbocsátottak volna" – nyilatkozta Hoffman.

Sok youtuber azonban semmilyen választ nem kapott a videómegosztótól és csupán akkor értek el sikert, mikor a nagyközönség elé tárták az ügyet, például a Twitteren közzétették a problémát.

Ráadásul a YouTube a kiesett bevételt nem kompenzálja a csatornák tulajdonosainak. A cég képviselője azt mondta a Business Insider megkeresésére, hogy a téves beállítás következtében elvesztett bevételt nem lehet kiszámítani, ezért nem térítik vissza.

A hibák kiküszöbölésére a cég egy új programot indított, amiben lehetősége van az alkotóknak videóval fellebbezni a tiltó döntések ellen.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak