Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Április 19. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Elfogadták az új alkotmányt

Elfogadták az új alkotmányt

Kétharmados többséggel, 262 igen, 44 nem és egy tartózkodó szavazat mellett fogadta el az országgyűlés hétfőn az új alkotmányt annak módosításaival együtt. Kövér László történelmi jelentőségűnek nevezte a döntés pillanatát, am

Az új alaptörvény elfogadásához 257 szavazatra lett volna szükség, ám ezt a kormányzó pártszövetség tagjai túl is lépték. Az alkotmány jóváhagyása előtt szavaztak annak módosításáról – közöttük a Nemzeti Hitvallásról szóló passzusról is – a Jobbik módosító indítványait azonban sorra elvetette a kormánypárti többség; a radikális jobboldaliak többek között azt szerették volna alkotmánya foglalni, hogy a volt kommunista funkcionáriusok ne folytathassanak közéleti tevékenységet és legyenek nyilvánosak az ügynöklisták. Novák Előd zárószavazás előtti hozzászólásában nemzetárulónak nevezte Orbán Viktort, és a képviselők mentelmi jogának eltörlését kérte. Szintén jobbikos érv volt, hogy az új alaptörvény személyre szabott és valójában a kormányfő elvárásait, értékrendjét képviseli. Az MSZP és az LMP nem vett részt a zárószavazáson.

A szavazáson megjelent Boros Péter, Pozsgay Imre Szájer József Pálinkás József és Domonkos László is, akiket Kövér László házelnök köszöntött. Kövér a voksolás után arról beszélt, hogy az új alkotmány történelmi folytonosságot alkot és bár magyar – akár csak nemzete – befogadó jellegű; keresztény alapokon nyugszik, de biztosítja a lelkiismereti szabadságot, és „tiszteletre méltó alkotás”. A politikus ezek után a Himnusz eléneklésére kérte fel a jelenlévőket.

Az új alkotmány már nem csak a jogokat de az állampolgári kötelességeket is tartalmazza. Újítása továbbá, hogy magába foglalja az ön-és tulajdonvédelemhez való jogot, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés szankcióját. Az alaptörvény rögzíti, hogy hazánk neve Magyarország – a régi köztársaság megnevezés helyett – és kötelességként jelöli meg, hogy a nagykorú gyermekek gondoskodjanak szüleikről.

Az alkotmány elfogadása előtt és közben több demonstráció is zajlott a Kossuth téren; több százan óriási Pac Man- figurát formáltak, amely egy paragrafus jelet nyelt le – mások pedig alkotmányozó nemzetgyűlést tartottak a Parlament mellett.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.