Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2019. December 10. 11:46, kedd | Külföld

Elhunyt a Daewoo alapítója

Elhunyt a Daewoo alapítója

83 éves korában meghalt Woo-Choong Kim, Dél-Korea egyik legjelentősebb vállalatbirodalmának, a Daewoo-nak az alapítója - írta a Reuters.

Woo-Choong Kim válalkozói karrierjét textilkereskedőként kezdte. 5000 dollárnak megfelelő összeget fektetett be ruházati vállalkozásokba. Azok eredményessége révén, 1967-ben megalapította a Daewoo-t, mely az ország egyik legnagyobb vállalatcsoportjává nőtte ki magát. A dél-koreai magánszektor gazdasága hagyományosan a családi kézben lévő vállalatokra épül (csebolok), és a Daewoo az egyik legnagyobb lett közülük, mely egyben az 1950-53-as koreai háborúból kilábaló ország gyors és irigylésre méltó talpra állását is jelképezte.

Az alapító időt és energiát nem kímélve, a mindenkori politikai vezetéssel szoros kapcsolatokat kialakítva, gigantikus vállalatcsoporttá fejlesztette cégét. A Daewoo fénykorában 110 országban volt jelen, több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatott, és kiterjedt érdekeltségei voltak az autógyártásban, építőiparban, a hajóépítésben, a pénzügyi és az elektronikai szektorban is.

1989-ben az akkor már sikeres és elismert vállalkozó könyvet adott ki, melyet a dél-koreaiak új generációi számára írt, afféle motivációs iránytűként. Angol kiadásának címe: "Minden utca aranyozott."

A Daewoo agresszív terjeszkedése, amelynek révén a csoport 41, egymással tőkeáttételes kapcsolatban álló leányvállalattá bővült, az 1990-es évek ázsiai pénzügyi válsága idején visszájára sült el. Egyre több információ látott napvilágot a csoport pénzügyi nehézségeiről, az összeomlás fenyegetéséről, a kezelhetetlen mérékűvé duzzadt adósságáról.

Kimet hazájában valóságos nemzeti hősként kezelték, így éles váltást jelentett, amikor 1999-ben elmenekült Dél-Koreából, amikor a csoporthoz tartozó Daewoo Motor a több mint 75 milliárdos adósságának súlya alatt összeomlott. A konszolidáció csak Szöul segítségével valósulhatott meg, ami viszont rengeteg pénzébe került az adófizetőknek. Talán az anyagi tehertétel mellett is nagyobb csapást jelentett viszont a családi konglomerátumokba vetett hit megingása, különösen akkor, amikor egyre-másra derültek ki a Daewoo-csoporthoz köthető pénzügyi visszaélések. A birodalmat több részre osztották, a Daewoo Motorban akkor az amerikai autógyártó, a General Motors szerzett érdekeltséget a 2000-es évek elején.

2005-ben Kim visszatért hazájába, ahol letartóztatták, és csalás, sikkasztás vétsége miatt 10 év börtönbüntetésre ítélték. 2007-ben fellebviteli bíróság enyhített a büntetés hosszán, azzal az indokkal, hogy a Daewoo-csoport megalapításával Kim egész Dél-Korea érdekeit szolgálta, és a vállalat működése alatt hozzájárult az ország felvirágzásához. Az alapító ugyanebben az évben elnöki kegyelmet kapott.

Woo-Choong Kim gazdasági szempontból vegyes örökséget hagy maga után, hiszen a Daewoo nem is az egyetlen, de mindenképpen iskolapéldája a túl nagyra növő csebolok jelentette problémáknak. Vállalkozóként Kim a késői időszakában a dél-koreai csebolok jó és rossz oldalát egyszerre testesítette meg - véli Park Sang-in, a Szöuli Nemzeti Egyetem vállalatirányítással foglalkozó szakértője. A csebolokat sok kritika érte az 1990-as években, különösen vitatott kormányzati kapcsolataik és eladósodással járó nagyberuházásaik miatt, amelyek az utólagos konszenzus szerint, hozzájárultak az akkori nagy pénzügyi válság kialakulásához.

A Daewoo alapítója hosszú ideje küzdött egy krónikus betegséggel, mely végül halálához vezetett.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Lee Jae-Won

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 11:54, vasárnap | Külföld

Egyre gyorsabban terjed az új koronavírus Kínában

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

2020. Január 26. 09:05, vasárnap | Külföld

A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel

Irak és térsége kihívásairól, valamint az ott élő keresztények sorsáról egyeztetett Ferenc pápa Barhám Száleh iraki elnökkel szombati vatikáni találkozójukon.

2020. Január 26. 06:13, vasárnap | Külföld

Jól van a három koronavírusos beteg Franciaországban

Jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három fertőzött ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi.

2020. Január 25. 18:01, szombat | Külföld

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba Nagy-Britanniában

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában.