Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Április 14. 06:41, szombat | Bulvár

Elhunyt a legendás dzsesszgitáros, Babos Gyula

Elhunyt a legendás dzsesszgitáros, Babos Gyula

A Kőbányai Zenei Stúdió Facebook-oldalán jelentette be Babos Gyula halálát, aki az iskola egyik alapító tanára volt.

"Egy ikonikus gitáros, csodálatos tanár, legendás mester.
Egy igaz barát ment el.

Köszönünk mindent Gyuszi,
Legyen Neked könnyű a föld!"

- írta gyászközleményében az iskola.

A Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár 68 éves volt. 1949. június 26-án született Budapesten. Már 15 éves korától gitározott, majd játszott a Kex együttesben, a Rákfogóban, később Kőszegi Imre zenekarában is. 1979-ben megalapította első saját együttesét Saturnus néven, majd 1985-ben létrehozta a Babos Triót.

1989-ben jelent meg első szóló lemeze Kinn és benn címmel, majd ezt követte a Sham című lemez. 1994-ben a Sony-nál jelent meg a világszerte kiadott Blue Victory című album. Ugyancsak a Sony adta ki 1998-ban az Egyszer volt... című lemezét.

1998-tól a Take Four nevű együttesével három lemezt adott ki, majd Herbie Mann-nel készített felvételt. 2004-ben megjelent a Trilok Gurtu-val közös koncertlemeze, a Babos Project Special-lal pedig Variáció címmel készített lemezt.

1977 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára volt. Alapító tanára volt 1996-tól a Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskolának.

Több mint fél évszázados pályafutása során számtalan kiválósággal zenélt együtt: a magyar jazz és rock élet szinte teljes élvonala mellett többek között Victor Baileyvel, Terry Lynn Carringtonnal, Frank Zappával, James Moody-val, Tony Scott-tal, Trilok Gurtu-val.

Alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.

Babos Gyulát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója saját halottjának tekinti.

Pályája során kitüntették többek között EMeRTon-díjjal, Szabó Gábor-díjjal, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét, 2008-ban pedig a Liszt Ferenc-díjat. Felesége Katona Klári énekesnő.

Forrás: origo.hu

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.