Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2018. Július 05. 07:38, csütörtök | Belföld

Elhunyt a legendás Ikarus buszok tervezője

Elhunyt a legendás Ikarus buszok tervezője

Meghalt Finta László, az Ikarus legendás formatervezője, az Ikarus 200-as sorozat megálmodója. A Munkácsy Mihály-díjas formatervező 84 éves volt.

Július elsején, 84 éves korában elhunyt Finta László, Munkácsy Mihály-díjas tervező, aki az Ikarus-buszok legendás 200-as sorozatának megálmodója volt - írta a Hvg.hu. Ez a sorozat a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott autóbusztípusa.

Az áttörést az 1967-es év hozta el Finta számára az Ikarusnál, amikor bemutatták az általa formatervezett Ikarus 250-es modellt, a 200-as család első tagját. Finta a legfontosabb innovációnak az általa javasolt kocsitestet tartotta, amellyel jelentősen megnövelhető volt az utastér. A jármű több nemzetközi versenyen is rangos elismeréseket nyert.

Finta László temetése július 12-én, csütörtökön lesz Pomázon, a szülővárosában.

Kép: Fortepan - Az Ikarus 250 típusú autóbusz prototípusa a Hotel Hungária előtt Siófokon 1970-ben. Balról a második Finta László, a busz formatervezője

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 18:02, péntek | Belföld

Kiderült, hogy ki lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 15:00, péntek | Belföld

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem végez PCR-mintavételt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez - tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.