Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2018. Május 23. 08:30, szerda | Külföld

Elhunyt a XX. század egyik legnagyobb írója, Philip Roth

Elhunyt a XX. század egyik legnagyobb írója, Philip Roth

A Portnoy-kór, az Isten veled; a Good Bye, Columbus és az Amerikai pasztorál szerzője 85 éves volt.

Ügynöke azt írta a Twitteren, hogy az írót halálakor legközelebbi barátai vették körül.

A zsidó származású Roth Newarkban született és származása mindvégig központi szerepet töltött be életszemléletében és irásaiban. Első, 1959-es novelláskötetével, az Isten veled, Columbus-szal egy csapásra ismert lett. A történetek elővárosi, középosztálybeli zsidó családok nehézségeiről és boldogulásáról szóltak. Azonnal megnyerte a National Book Award díjat, és kritikusai egyből rá is ragasztották az "öngyűlölő zsidó"-stigmát.

Az 1969-es Portnoy-kór már az irodalmi berkeken túl is ismertté tette. A lényegében kizárólag a főszereplő szexuális fantáziáiról és egyre extrémebb kalandjairól szóló monológ a múlt század egyik legnagyobb irodalmi botránya volt, a könyvet rengetegen Roth személyes vallomásaként értelmezték. Ő viszont sosem tudta értelmezni azt a kritikai attitűdöt, amely ahelyett, hogy a prózájával foglalkozott volna, leragadt annak firtatásánál, hogy egyes könyvbeli események életrajzi alapúak-e, vagy csak a fantáziájának a termékei.

A Portnoy-kór című művével és az 1990-es évek végén keletkezett „amerikai trilógiája” első kötetével, az Amerikai pasztorállal Pulitzer-díjat is nyert.

Roth a Portnoy után a fikciós műfaj felé fordult, így született A mi bandánk és a magyarul kiadatlan The Breast. A 70-es évek végén alkotta meg írói alteregóját, Nathan Zuckermant (majd David Kepesht), ezekben a regényekben szerző és műve kapcsolatát boncolgatta a hírnév, az irodalom és a zsidó identitás témáin keresztül.

Közben rendszeresen ellátogatott Csehszlovákiába, ahol összebarátkozott Milan Kunderával és Václav Havellel, akik akkoriban tiltólistán voltak.

Szívelégtelenségben halt meg egy New york-i kórházban.

Forrás: beol.hu

Kép: hirolvaso.com

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 18:02, hétfő | Külföld

Újabb szigorításokra készül a német kormány

Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) tartósan gyors terjedése miatt - jelezte a szövetségi kormány egészségügyi minisztere hétfőn.

2021. Január 18. 17:01, hétfő | Külföld

Csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány lefolyását illetően.

2021. Január 18. 15:06, hétfő | Külföld

Újra javul a járványhelyzet Csehországban

Mérsékelten újra javul a koronavírus-járványhelyzet Csehországban.

2021. Január 18. 12:50, hétfő | Külföld

Karanténba kell vonulniuk és negatív tesztet kell felmutatniuk az Egyesült Királyságba utazóknak

A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba.