Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 27. 06:31, hétfő | Külföld

Elhunyt Neil Simon

Elhunyt Neil Simon

A népszerű amerikai drámaíró volt az egyetlen szerző, akiről még életében színházat neveztek el a Broadwayn.

A dráma- és forgatókönyvíró haláláról a New York Times és a TMZ adott hírt vasárnap. A régóta vesebeteg szerző eszerint tüdőgyulladásban, illetve az ennek nyomán fellépő szövődmények miatt hunyt el Manhattanben.

Az 1927-ben született Neil Simon több mint harminc színdarabot írt és majdnem ugyanennyi filmforgatókönyvet, többségükben saját darabjai adaptációit. Többször jelölték Oscar-díjra és Tony-díjra, mint bármely másik szerzőt.

Simon a harmincas évei elején került be az akkor legnépszerűbb tévés komédiasorozat, A show-k show-ja ötletgyárosai közé; itt bontogatta szárnyait egyebek közt Woody Allen és Mel Brooks is.

Nagy szerelme a színház volt, s Broadway-musicalek szövegkönyveinek pofozgatása után megpróbálkozott az önálló darabokkal is. Több nekifutás után 1961-ben mutatták be az önéletrajzi ihletésű Fújd meg a kürtöd című komédiáját, amely hatalmas siker lett, 1963-ban pedig a Mezítláb a parkban című házassági komédiáját, amelyből óriási sikerű film is készült. Ettől kezdve ontotta az olyan kasszasikereket, mint a Furcsa pár (1965), a Sweet Charity (1965) vagy a Napsugár fiúk (1972).

Simon rövid időn belül a legsikeresebb amerikai szerző lett, akinek 1967-ben egyszerre négy, 1971-ben három darabja ment a Broadwayn.

Sikeres darabjait szinte kivétel nélkül megfilmesítették, a forgatókönyvet általában saját maga írta. A Furcsa párban Jack Lemmon és Walter Matthau, a Napsugár fiúkban Matthau és George Burns nyújtott emlékezetes alakítást.

Sikere titka a kritikusok szerint az volt, hogy fordulatos, szellemes vígjátékaiban a mindennapi emberek életét tudja humorosan bemutatni, miközben témái is hétköznapiak voltak: házassági konfliktusok, hűtlenség, a felnőtté válás és a félelem az öregedéstől.

Pályája során négy Tony-, két Emmy-díjat, egy Arany Glóbusz- és egy Pulitzer-díjat kapott, háromszor jelölték Oscar-díjra, s megkapta a Kennedy Központ díját.

Ő a legnépszerűbb, legsikeresebb, legjátszottabb és leggazdagabb amerikai szerző, akinek darabjait világszerte, így magyarországon is kirobbanó sikerrel adták/adják elő.

Neil Simon 91 éves volt.

Forrás: hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.