Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 07. 06:43, csütörtök | Belföld

Elhunyt Repülős Gizi

Elhunyt Repülős Gizi

92 évesen meghalt Kosztos Sándorné Bodnár Gizella, vagy, ahogy mindenki ismerte Repülős Gizi.

Több mint húszszor ítélték el, összesen 200 eset miatt. Volt, hogy 3500 forint miatt került börtönbe. Repülős Gizit 40 évnyi börtönbüntetésre ítélték, amelyből 17 évet ült le. 70 év alatt annyit lopott, hogy a végén már azt sem tudta, hogy milyen ügy miatt kell tárgyalásra mennie. Legutóbb 2017 augusztusában Tatabányán fogták el.

A hírhedt besurranó tolvaj a tanárképző főiskolán irodalom és történelem szakon tanult. Állítása szerint a kleptomán hajlama egy gyerekkori balesetből eredő agyhártyagyulladás következménye. Először csak elszökdösött otthonról, később pedig már rendszeresen lopott is. Az értékeket a kutyaház alá rejtette, ahol az apja megtalálta, és megverte érte a kislányt.

Nemcsak Magyarországon, hanem Amszterdamban, Svájcban, és Londonban is lopott, miközben Párizsban magyarnóta-énekesként dolgozott - sikeresen.

Nevét onnan kapta saját bevallása szerint, hogy az 1950-es évek elején, amikor még az országon belül is voltak repülős járatok, reggel a fővárosban felszállt egyre, majd bejárta Miskolcot, Pécset, Szegedet, Szombathelyet és Debrecent is.

Mindegyik városban lopott valamit, majd egy esti járattal visszautazott Budapestre.

Először 1953-ban fogták lopás miatt.

2006-ban előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Akkor a Vas megyei Csepregen szemelt ki egy új családi házat. Az udvaron azonban szembe találkozott a család kutyájával, egy boxerrel. Az állat ugyan nem bántotta először, de az asszony esernyőjével többször rávert a kutyára, akinek megsérült a szeme, a feje, a füle és a háta is. Ezután harapta meg az idős nő kezét, és vitte földre. Ekkor értek haza a lakók.

Kiszabadították Repülős Gizit, és mentőt hívtak hozzá, aki azt magyarázta, hogy kollégistákat keres, és ne hívjanak rendőrt, mert nem akar feljelentést tenni a kutya gazdája ellen.

Miután ellátták a sebeit, a gazda bement a rendőrségre. A járőrök a kórházban fogták el az asszonyt.

Komáromra költözött, ahol 2009 januárjában be akart törni egy házba, de tetten érték és kihívták a rendőröket.

2010-ben Komáromban tört be egy házba, de az ott élő férfi észrevette és rendőrt hívott rá.

2011-ben Bicskén fogták el az akkor 85 éves asszonyt, amikor is 15 ezer forintot lopott el egy családi házból. A lakók a hátrahagyott sáros lábnyomokra figyeltek fel.

De aznap többen is bejelentették a rendőrségen, hogy egy idős, fehér sapkát viselő asszony több házba is azzal az ürüggyel ment be, hogy gumis műhelyt keres, vagy éppen, hogy szeretné magát kivitetni a vasútállomásra. A rendőrök először nem találták az asszonyt, de kicsit később a vasútállomáson meglátták, miközben éppen egy kukába tett be valamit. Azt mondta nekik, hogy a használt zsebkendőjét akarta kidobni, amikor észrevette, hogy pénz van a szemetesben.

Aztán a Sopron melletti Hegykőn tartóztatták le. Akkor ékszereket találtak nála, azonban nem tudta megmagyarázni, hogy azok hogyan is kerültek hozzá. De senki sem jelentette a rendőrségen, hogy ellopták volna az ékszereit, ezért el kellett engedniük.Kónyon is besurrant egy házba, ahonnan a konyhaszekrényből lopott el 70 ezer forintot. Néhány perc múlva már el is fogták.

Balatonboglárról egy családi házból lopott két gyűrűt, hét évvel ezelőtt. Egy parókával álcázta magát, de a rendőröket nem tudták átverni.

2015-ben Hajdúszoboszlón csapott le Repülős Gizi. Éppen a szekrényben kutatott, amikor a ház tulajdonosa rajta kapta. Kihívta a rendőröket, akiknek

az asszony azt mondta, hogy eleredt az eső, ezért akart bemenni a házba.

Csengetett és kiabált is, de senki sem nyitott neki ajtót, így bement anélkül, hogy behívták volna. A rendőrök szerint az asszony agresszív volt, és többször is fel kellett szólítani, hogy adja meg magát.

2016-ban Sukorón próbált meg pénzt lopni, de akkor is tetten érték. A nőt a ház teraszán találták meg, éppen akkor lépett ki az épületből, miután átkutatta azt.

2017-ben Tatabányán ment be egy házba, de a család kutyája megtámadta és elzavarta az asszonyt.
Legutóbb azért kellett börtönbe vonulnia, mert nem fizette be a szabálysértések miatt kiszabott bírságot.

2017. december 21-én szabadult a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből, 71 nap után.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Címkék: repülős gizi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.