Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2018. Május 28. 11:06, hétfő | Belföld

Elhunyt Szokolay Ottó színművész

Elhunyt Szokolay Ottó színművész

80 évesen meghalt Szokolay Ottó. A színész az ország egyik legkeresettebb szinkronszínésze volt, de film- és színházi szerepekben is maradandót alkotott.

Hosszan tartó betegség után, május 27-én meghalt Szokolay Ottó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Érdemes Művész. Jellegzetes hangja szinte minden magyar számára ismerős lehet, számtalan dokumentumfilm narrátora volt, valamint sorozatokban és mozifilmekben is rengeteget szinkronizált.

Ő volt a magyar hangja az NCIS-ben 13 évadon keresztül David McCallumnek, vagyis a Dokinak, a Harry Potter-filmekben pedig Horatius Lumpslucknak, Jim Broadbentnek. "Halálhírét a közösségi oldalon jelentették be" - írta a Ripost. Szokolay Ottó az ország egyik legkeresettebb szinkronszínésze volt, de filmes és színházi szerepekben is maradandót alkotott. 1965 óta a Nemzeti Színház tagja volt.

Szokolay Ottó 1937-ben született, és 20 évesen került a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, aminek elvégzése után egyből a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz került, ahol két évet töltött. Aztán 1963 és 1964 között a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt, majd 1964-1965-ben a Vígszínház tagja volt, ahová Várkonyi Zoltán hívta. Ezek után került a Nemzeti Színházhoz.

Szokolay Ottót 1984-ben Jászai Mari-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2014-ben pedig Érdemes Művész lett.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Zih Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 18:02, péntek | Belföld

Kiderült, hogy ki lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

2020. Október 30. 17:01, péntek | Belföld

Minden tizedik járműtulajdonos vált biztosítót a kampányidőszakban

A novemberi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban még mindig több mint 1,1 millió gépjármű érintett, az elmúlt évek tendenciái alapján minden tizedik tulajdonos biztosítót vált

2020. Október 30. 15:00, péntek | Belföld

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem végez PCR-mintavételt

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez - tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.