Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 05. 08:42, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Elhunyt a legősibb törzs utolsó tagja

Elhunyt a legősibb törzs utolsó tagja

Meghalt az utolsó tagja annak az indiai törzsnek, amelyet szakértők az emberi civilizáció legrégebben létrejött emberi közösségének tartanak – közölte csütörtökön a londoni székhelyű Survival International nevű szervezet. A törzs,

A londoni szervezet, amely fő céljának tekinti a Földön megmaradt ősi törzsi kultúrák védelmét, azt közölte, hogy a 85 éves, Boa Sr nevű férfi törzse 65 ezer éven át élt a szigeteken, és halálával nemcsak a törzs tűnt el, hanem az a különleges nyelv is, amit ő beszélt utolsóként. Amikor a brit gyarmatosítók meghódították a szigeteket 1858-ban, a Bo és még kilenc ősi törzs összesen ötezer lélekszámú volt. A legtöbbjüket a britek meggyilkolták, vagy a behurcolt betegségek végeztek velük.

Boa Sr törzse mellett a többi, de feltevések szerint „fiatalabb" törzsnek már csak 52 tagja él a szigeteken. „Boa Sr halálával, és a Bo nyelv eltűnésével a civilizáció egy különleges része immár csak emlék" - közölte az idős férfi halálának kapcsán a Survival International igazgatója, Stephen Corry, aki szerint a férfi halála „arra figyelmeztet, hogy nem szabad hagyni, hogy a többi törzs is erre a sorsra jusson".

A szigeten élő emberek az indiai kormánytól függenek, mivel tőlük kapnak élelmet, és a kormány védheti meg őket. Az ott élőket az alkoholizmus is komolyan veszélyezteti. Boa Sr, az utolsó ősi törzstag 2004 karácsonyán túlélte a hatalmas szökőárt, amely több mint 200 ezer ember halálát okozta az érintett Csendes-óceáni országok partvidékein. Állítólag azt mondta akkor Bo nyelven: „Az öregek régen megmondták már, hogy a Föld kettéválik, ezért ne fussatok, ne mozduljatok!"

FH


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.