Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2015. Szeptember 07. 15:45, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Elindult a szavazás az Év fájára - Győri fa is a döntőben

Elindult a szavazás az Év fájára - Győri fa is a döntőben

Hétfőtől október 18-ig lehet szavazni az Év fájára, amelyet ebben az évben is 15 fa közül választhatnak ki online a szavazók.

A versenyre májusban több mint 60 olyan fát neveztek szerte az országból, amelyeknek története van. Ezek közül került ki az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrizése alapján az a tizenöt, amelyek története legjobban kifejezte a jelölő közösség elkötelezettségét a nevezett fa iránt.

Ennek alapján ebben az évben a balkányi mamut, az ácsi Mesefa, a komlói öreg tölgy, egy békési óvoda fája, a körbeépített győri vadgesztenyefa, a böhönyei óriás makkfa, a deszki "Marosi Matuzsálem", a nyergesi vadkörtefa, a kápolnai három hársak, Bátaszék legöregebb fája, a kóspallagi tűzoltófa, a hédervári Árpád-tölgy, az újpalotai fehér fűz, a védett keleti platánfa és a somogysárdi ginkgo biloba várja a szavazatokat a verseny weboldalán.

Ács - Mesefa

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, valahol a Kárpátok völgyében, ahol a Concó-patak belefolyik a vén Dunába élt egyszer egy gróf. Igen daliás ember volt, a Zichy dinasztia sarja, aki egy csodálatos kastélyban élt egy Ács nevű településen.

Történt egyszer, hogy ennek a grófnak – akit egyébként Eszterházy Ferencnek hívtak és Eszterházi Ferenc horvát bánnak, az egykori kancellárnak a fia volt - elérkezett a születésnapja. 1799. november 12-ét írtunk Krisztus után, amúgy rendesen. Gondolkodott a gróf, gondolkodott, hogy vajon hogy tudná megünnepelni méltón az ő saját születésnapját. Mit hagyjon az utókornak, ami emlékezteti majd az eljövendő generációkat az élet és természet szépségére.
A kastélykertbe folyamatosan érkeztek a vendégek. Grófok, főurak, hercegi sarjak, mindenféle népség. A fiatal Eszterházy Ferenc pedig elhatározta, hogy az ő születése napján, a vendégei körében, szeretett kastélyának kertjében elültet egy kőris fát, aminek az árnyéka alatt majd az eljövendő generáció önfeledten szaladgálhat, játszhat és hallgathatja az idősebb emberek, öreg bölcsek gondolatait, meséit. Így is lett. Nagy csinnadratta közepette megérkezett a kastélykert közepére egy kis kőrisfa csemete, amit a gróf saját kezével ültetett el a földbe, majd megöntözte és azt mondta, „legyen ez a fa a jövő generáció bölcs tanítója”, azzal kezdődött is a mulatság.

Győr -A körbeépített győri vadgesztenyefa

A mintegy 85 éves vadgesztenyefa (Aesculus hippocastanum) Győr város területén ismereteink szerint az első fa, amelyet "körbeépített" a tervező. Lőrincz József Ybl-díjas építész azzal, hogy a Győri Ifjúsági Ház tervezésekor a 6989 hrsz. ingatlanon található vadgesztenyefát életben hagyta, s köré tervezte az épület belső udvarát, az az 1970-es évek elején utat mutatott a helyi természeti értékek megóvására. A fenti megállapítást megerősítette közelmúltban elhunyt harcostársunk, a győri közélet ismert egyénisége, Dr. Winkler Gábor építész professzor, aki a vadgesztenyefa Év Fája jelölése mellett a Győri Ifjúsági Ház műemléki védettségét is kezdeményezte.

Az alapítvány a hat éve zajló versennyel a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet. A megmérettetésen három díjat osztanak ki: az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős fa címet a zsűri osztja ki, valamint még egy fa kap különdíjat az Országos Erdészeti Egyesülettől. Hős fa az lehet, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek.

A szavazást október 18-án vasárnap éjfélkor zárja az Ökotárs, a végeredményt ezt követően a hivatalos díjátadó alkalmával teszi közzé.A hazai Év fája részt vesz a jövő év elején rendezett európai versenyben is, amelynek győztese az Európai év fája címet nyeri el.

Címkék: Év fája, fa, győr, szavazás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 07:15, vasárnap | Helyi

Megkezdődtek az aratások – Erre kell figyelni a gazdáknak!

A betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló.

2022. Június 25. 09:14, szombat | Helyi

Átadták a Gönyű – Vének közötti torkolati műtárgyat

Ünnepélyes szalagvágással és hajózással adták át a Győr-Gönyű kikötő szomszédságában megépített vízszint szabályozó kaput.

2022. Június 25. 08:26, szombat | Helyi

Fókuszban a munkaerőpiac

Megjelent az Erőforrás Térkép.