Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 03. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti

Elindult az osztrák katonai kontingens a magyar-szerb határra

Elindult az osztrák katonai kontingens a magyar-szerb határra

Közösen kell fellépni az elmúlt másfél évben kialakult tömeges illegális migrációval szemben, csak egymást segítve lehet garantálni országaink biztonságát.

Jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter Miklóshalmán (Nickelsdorf) csütörtökön, amikor az osztrák védelmi miniszterrel együtt elbúcsúztatták a magyar-szerb határ menti szolgálatra induló osztrák katonai kontingenst.

Simicskó István az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az osztrák katonák olyan logisztikai háttértámogatást nyújtanak majd, amellyel a magyarországi és a schengeni határok védelmét lehet erősíteni. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-osztrák együttműködéssel példát tudnak mutatni Európa más országainak.
A miniszter a búcsúztatón mondott beszédében hangsúlyozta: "láthatjuk, hogy a terrorista szervezetek milyen módon használták ki a migrációs hullámot, az elmúlt időszakban Európa-szerte terrorcselekmények történtek". Mint fogalmazott: Magyarország déli határainál mára megteremtette a biztonsági feltételeket, és megerősítette a határvédelmet, valamint törvényes és tisztességes eljárásokat folytat le (a migránsokkal szemben).
Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szerint európai szintű megoldásra, a külső határok védelmére és a visszatoloncolási szerződések megkötésére van szükség, de tárgyalni kell a menekültek Európán belüli elosztásáról és a menekültügyi eljárások módjáról is.
Doskozil beszédében emlékeztetett a tavaly kialakult menekültügyi helyzetre, és kijelentette: ezen előzményekből Európa nem sokat tanult. Úgy vélte, hogy az osztrák-magyar együttműködés létrejötte fontos lépés, hiszen meglátása szerint minden lehetséges erőt mozgósítani kell a külső uniós határ védelmére.
Ausztria műszaki századot küld a magyar-szerb határhoz, amely a határvédelmi feladatokat segíti majd. Továbbá ötven járművet is biztosít a határvédelmi munkálatok támogatására. A kontingens munkáját a Szamaritánusok Ausztriai Szervezete (Arbeiter Samariter Bund) segíti. A bevetés hat hónapig tart, a katonák Hódmezővásárhelyen kapnak szállást. Jelenleg húsz osztrák rendőr támogatja a magyarországi határvédelmet.
Az esemény végén a két hadsereg vezérkari főnöke megállapodást írt alá a Magyarországra érkező osztrák műszaki alakulat ellátásáról és költségmegosztásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére