Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Április 25. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Elindult a hajózás, de még vannak megoldandó feladatok

Elindult a hajózás, de még vannak megoldandó feladatok

Megkezdődött a 165. hajózási szezon a Balatonon. Idén is összesen 22 kikötőben 25 személyhajó, 4 komp, egy vitorlás, és egy gyorshajó áll az utasok rendelkezésre. Tavaly több mint egymillióan utaztak a Balatoni Hajózási Társaság hajó

Az első hajót a 120 éves Kelént és utasait a balatonfüredi kikötőben fogadták. A személyhajózás minden évben Nagyszombaton kezdődik el hivatalosan a Balatonon. A hajózási társaság 2001-ben mintegy 300 millió forintot költ fejlesztésekre. A tavalyihoz hasonlóan a jegy árát idén sem emelték.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A két évvel ezelőtti árakon indulunk, a célunk az, hogy itt megtartsuk ezt, ismerve a magyar fizetőképességet. Itt a gázolaj ára azonban bennünket is befolyásol, tehát ha tovább emelkedik, akkor rákényszerülhetünk a jegyár emelésre.”

A tóparti önkormányzatok azt szeretnék elérni, hogy önálló fejlesztési, a későbbiekben pedig statisztikai régióvá válhasson a Balaton és környéke, a kormány a költségvetésben, külön szerepeltesse azt az összeget, amelyet a tó fejlesztésére kíván fordítani. Ruzsics Ferenc, a Balatoni Szövetség elnöke szerint az állammal történő tárgyalás és a kormányszintű egyeztetés szükséges.

A hajózási szezon ugyan megkezdődött a Balatonon, a mederhasználati díjak csökkentése ügyében azonban még nem született megállapodás. „Jelen pillanatban az a nagy probléma, hogy a vitorláskikötői fejlesztések a Balatonnál teljes mértékben állnak ezen bizonytalanság miatt” – mondta el Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, hozzátéve: „hogyha ebben sikerül megegyezni, akkor a kevesebb több lesz, hiszen 20-30 vitorláskikötőnek és csónakmenhelynek a felújítása, fejlesztése újjáépítése fog megtörténni”.

Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pénz kért a Balaton vízfelülete és az állami tulajdonú partszakaszok használatáért a kikötők üzemeltetőitől. A díj több lépcsős emeléséről még a Gyurcsány-kormány idején döntöttek. Az egyeztetések május 5-én folytatódnak. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk