Városlista
2020. május 28, csütörtök - Emil, Csanád

Hírek

2012. Április 11. 07:11, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Elítélnék Kadhafi zsoldosait

Húsz ukránt bíróság elé állítottak hétfőn Líbiában azzal a váddal, hogy zsoldosként Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető haderejében szolgáltak – közölte egy katonai szóvivő.

Két orosz és két fehérorosz állampolgárt is ugyanezzel vádolnak. A vád szerint a tavaly népfelkeléssel megdöntött rezsim oldalán harcoltak a „forradalmárok” ellen. Civilekre támadtak, sőt állítólag föld-levegő rakétákkal akartak lőni a NATO repülőgépeire, amelyek az ENSZ felhatalmazása alapján líbiai célpontokat támadtak, hogy megvédjék a civil lakosságot. Az ukránok a múlt héten, az első bírósági meghallgatáson azt mondták, az olajipari szektorban vállaltak munkát, ezért utaztak Líbiába.

Az ukrán hatóságok becslése szerint nagyjából 1500 ukrán volt Líbiában a konfliktus 2011. februári kirobbanása előtt. Közülük a leghíresebb Galina Kolotnicka ápolónő, akit Kadhafi maga mellé vett, és minden külföldi útjára magával vitt. Állítólag azért ragaszkodott hozzá, mert a nő ismerte minden rigolyáját, de egyes diplomáciai források szerint a szeretője volt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 28. 12:39, csütörtök | Külföld

Már több mint százezer halottja van a járványnak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban szerdán éjjel már meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

2020. Május 28. 11:38, csütörtök | Külföld

A rossz idő miatt mégsem indultak amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.

2020. Május 28. 09:32, csütörtök | Külföld

A világban mintegy 5,7 millióan fertőződtek meg

A világban 5 millió 693 ezer 66-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 355 653, a gyógyultaké pedig 2 millió 350 ezer 88-ra emelkedett a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

2020. Május 28. 07:10, csütörtök | Külföld

Von der Leyen: az EU-nak 750 milliárd euróra van szüksége a helyreállításához

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és társadalmi károk utáni helyreállításhoz