Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Április 21. 07:03, szombat | Külföld
Forrás: OrintPress

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Elítélték a V4-ek Svájc bevándorlási szigorát

Nemtetszésüket fejezték ki a Visegrádi Országok – Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia – amiért Svájc korlátozná a letelepedési engedélyek kiadását.

A V4-esek emlékeztetnek arra is, a szigorítás érti a személyek szabad mozgásáról szóló államközi megállapodást.

Az alábbiakban Visegrádi Országok közös nyilatkozata olvasható a svájci kormány döntéséről, amely ismételten bevezeti nyolc uniós tagállam állampolgáraira vonatkozóan a letelepedési engedélyekhez kapcsolódó mennyiségi korlátozásokat.

„Mély sajnálatunkat fejezzük ki a svájci kormány döntésével kapcsolatosan, amely aláássa Svájc hagyományosan nyitott és barátságos ország-képét.

Sajnáljuk ezt az intézkedést egyrészről azért, mert a svájci hatóságok bizonyos országok kiválasztásával megkülönböztetést tesznek az Európai Unió tagállamai között, noha országaink közül néhány nem töltötte ki a bevándorló munkavállalók számára vonatkozó kvótát. Sajnáljuk az intézkedést másodsorban azért, mert azt tisztán politikai döntésként értékeljük országainkkal szemben, hiszen az országainkból Svájcba bevándorló munkavállalók mindössze az összes uniós tagállamból Svájcba bevándorló munkavállalók tíz százalékát teszik ki. Harmadrészt, meggyőződésünk, hogy válság idején erősítenünk – és nem gyengítünk – kell az európai gazdasági szabadságot. Amint sok svájci vállalat is élvezi a közös piac előnyeit és folytat aktív tevékenységet a 65 millió fős piacot jelentő országainkban.

Továbbá, felhívjuk a figyelmet Catherine Ashton főképviselő asszony nyilatkozatában kifejtett határozott álláspontjára, amely szerint az intézkedés. Bízunk abban, hogy mindezen érvek fényében a svájci kormány mielőbb felülvizsgálja döntését” – áll a Külügyminisztérium által közzétett levélben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).