Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 16. 07:50, hétfő | Külföld

Elképesztő dologra bukkantak az óceán mélyén

Elképesztő dologra bukkantak az óceán mélyén

Japán kutatók azt mondják, eddigi ismeretlen, hatalmas ritkaföldfém-mezőre bukkantak a Csendes-óceán alatt.

A készletek több száz évre elegendők lehetnek a technológiai vállalatok számára, ami alapjaiban rendezheti az elektromos járművek és az elektronikai eszközök piacát is.

Hozzávetőlegesen 2500 négyzetkilométernyi kiterjedésű, egybefüggő ritkaföldfém-lelőhelyet találtak japán kutatók a Csendes-óceán fenekén, Tokiótól mintegy 1850 kilométerre, Minamitorishima sziget közelében. Ha állításaik helytállók, a lelet évszázadokra megoldhatja napjaink technológiai vállalatainak egyik legégetőbb problémáját. – számol be róla a CNBC.

Közel ezer évre szólhat

A Nature Publishing Group publikálta tanulmány szerint a terület egyedülállóan gazdag olyan ritkaföldfémekben, melyek nélkülözhetetlenek a napjaink csúcstechnológiáit fejlesztő és tulajdonló vállalatok, valamint egyes űrtechnológiai megoldások számára. E fémfélék nélkül nem készülhetnek egyre többet tudó elektronikai eszközök, elektromos járművek és az azokba való akkumulátorok sem.

Az Origo is írt arról, hogy a világ élvonalbeli vállalatainak – legyen szó akár autógyártókról, akár mobiltelefonokat is szállító technológiai cégekről – folyamatos kihívást jelent az, hogy a gyártáshoz szükséges nyersanyagok rendelkezésre álljanak.

A japán kutatók azt mondják, a most feltárt terület nagyjából 16 millió tonna ritkaföldfém-oxidot koncentrál. Ebből meg lehet oldani:

780 évre az ittrium,
620 évre az európium,
420 évre a terbium,
és 730 évre a világ diszpórziummal való ellátását.

A szenzációs lelet bejelentése kapcsán egyesek nem fukarkodtak a nagy ívű állításokkal, és úgy fogalmaztak, az óceáni terület „végtelen készleteket" biztosít az ezekre az elemekre igényt tartó iparágak számára.

A minden kétséget kizáróan rendkívül értékes lelőhely azonban várhatóan még úgyis érintetlen marad legalább néhány évig, hogy a japán kormány is támogatja a feltárásra létrejött, számos céget és kutatócsoportot tömörítő konzorciumot. Az óceán fenekéről kitermelni ezeket a fontos ritkaföldfémeket egészen más technológiákat kíván, mint a szárazföldön. Szakértők szerint csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez öt évre lesz szükség, és bizonyosan nagyon sokba fog majd kerülni a munkálatok beindítása.

Forrás: origo.hu

Főkép: AFP/Noaa - Felvétel a víz alatti Kawio Barat vulkánról az indonéz vizek alatt

Kép: Nature - A kutatási területet bemutató térkép a lelőhelyet a nyilvánosság számára bejelentő tanulmányból

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).