Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2012. Február 13. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Elkészül Győr város zajtérképe

Elkészül Győr város zajtérképe

Hosszú távon csökkenhet Győrben a környezeti zajszennyezés annak az európai uniós támogatással megvalósuló projektnek a folyományaként, amelynek célja a város stratégiai zajtérképének elkészítése.

A 66 millió forint értékű programban intézkedési terv is születik majd, amely a zajcsökkentést célzó döntéseknek alapjául szolgálhat.

Az országban ez idáig csak Budapestre és vonzáskörzetére készítettek olyan jellegű zajtérképet, amilyet az előttünk lévő időszakban, Győrben terveznek megvalósítani. A vonatkozó uniós irányelvnek és a hazai jogszabályi kötelezettségnek eleget tevő, szeptemberben elindult projekt eredményeként olyan adatbázis jön létre, amely áttekintő helyzetképet ad a megyeszékhely környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés.

A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülési és üzemi zajforrásokkal, külön-külön mérve a nappali és az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek lehetnek, közutak esetében például forgalomszámlálásokat is végeznek, és igyekeznek meghatározni azt is, hogy átlagosan milyen sebességgel haladnak adott útszakaszon a személygépkocsik, teherautók vagy az autóbuszok.

Az így nyert adatok alapján zajterhelési zajtérképeken különböző színű 5dB-es zajszintgörbékkel mutatják be a zajjellemzőket, míg a küszöbértékek túllépését, az érintett lakosság számát, valamint az érintett intézményeket (iskola, kórház) úgynevezett konfliktustérképeken jelzik. A stratégiai zajtérkép egy interaktív, akadálymentes honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz, így a győriek közvetlen információhoz juthatnak környezetük zajállapotáról.

A térképek alapján a szakemberek megállapítják, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és intézkedési tervet dolgoznak ki ennek kezelésére. Az intézkedési tervnek figyelembe kell vennie Győr fejlesztési terveit, a városnak pedig egyéb tervek készítésénél a zajvédelem célkitűzéseit. A projekt eredményeképpen Győr városában hosszú távon csökkenhet a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósulhat a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság.

A „Győr stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése” című (KEOP-6.3.0/Z/10-11-2011-0001) pályázatával a győri önkormányzat 63,1 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Programon belül, melyhez mintegy 3,3 millió forint önrészt biztosít.

Sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a zajtérkép és az intézkedési terv elkészítésére a megbízást a „Győr Zajtérkép 2012” Konzorcium nyerte el. A konzorciumot a Geodéziai és Térképészeti Zrt. (konzorciumvezető), a VIBROCOMP Kft. és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. alkotják. A szerződés 2012. január végén került aláírásra, melynek első ütemében 2012. március végéig készül el Győr város stratégiai zajtérképe, majd a második ütemben 2013. március végéig az ehhez kapcsolódó intézkedési terv. A projekt része továbbá egy mobil zajmérő eszköz, valamint egy stratégiai zajszámító szoftvert és ennek kezelésére két nagy teljesítményű számítógép beszerzése is.

A város honlapján a lakosság folyamatos tájékoztatás kap a projekt előrehaladásáról.

Címkék: győr, Győrben, zajtérkép

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 08:22, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp december 16-tól

2019. December 15. 08:19, vasárnap | Helyi

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT AZ ÜNNEPEK ALATT

A győri rendőrök diákokkal közösen látnak el járőrszolgálatot a nagyobb bevásárlóközpontok előtti parkolókban.

2019. December 15. 08:17, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. December 14. 07:10, szombat | Helyi

Vagyonvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást adtak

A bűnmegelőzési szakemberek Győr történelmi belvárosában felállított információs ponton adtak vagyonvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást.