Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Szeptember 08. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Elkészült az új oktatási törvény nulladik változata

Elkészült az új oktatási törvény nulladik változata

Véget ért az új közoktatási és felsőoktatási törvény stratégiáját megalapozni hivatott találkozó, ahol elkészült a Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár által nulladik változatként aposztrofált anyag. A Figyelő informá

 

A Figyelő információi szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen augusztusban megrendezett találkozón a közoktatásért érintő változásokat egy 43, a felsőoktatás megváltoztatására vonatkozó javaslatokat pedig egy kilenc oldalas dokumentumban foglalták össze. Hoffmann Rózsa azonban a Ma Reggel című műsorban elmondta: Piliscsabán, egyhetes munkát követően tehettek javaslatokat a széles szakértői csoport tagjai, írott dokumentum azonban még nem született, azon most dolgoznak. Ez képezheti később a vita tárgyát - fejtette ki.

 


A Figyelő birtokába jutott dokumentum szerint a felsőoktatásban jól körülhatárolt tevékenységek esetén (például spin-off vállalkozás, utazási iroda) lehetőséget kell adni az intézményeknek arra, hogy saját tulajdonú gazdasági társaságokat hozzanak létre. A tervezet továbbá arról is szól, hogy az állami egyetemek és a nagyobb egyházakhoz tartozó egyetemek esetében a finanszírozás 70 százalékát a bázis, 15 százalékát az előző évben beiratkozott hallgatók száma alapján a képzési normatíva, további 15 százalékot pedig a minősített oktatók számával arányosan a kutatói normatíva adná. A főiskolák esetében a 70 százalékos bázis mellett 30 százalékot a képzési normatíva tenne ki a finanszírozásban. A dokumentum szerint a felsőoktatási felvételi részét képezné az emelt szintű érettségi, a jövőben pedig a nyelvvizsga is.
A tanárképzést elitképzéssé változtatni szándékozó dokumentum szerint a pályakezdő tanárok esetében bevezetné a próbaidőt, az akár szankciókkal is járó folyamatos külső ellenőrzést, a több szakaszból álló pályaívhez tartozó, teljesítményhez kötődő bérezést. Ez alapján a 4-10 éve tanító pedagógus bére a korosztálya diplomás átlagbérének megfelelő nagyságú lenne (tehát a szakszervezetek követeléseivel egyező mértékű: ma nagyjából ez 300-330 ezer forint), amely mellett a pedagógusok egy vagy két alkalommal fizetett, iskolán kívüli alkotó munkára, továbbképzésre fordítható fél évet is kaphatnának. A dokumentumban foglalt tervek szerint a diákoknak öt órával többet kellene az iskolában tölteniük, a plusz foglalkozások pedig a középtávon bevezetendő mindennapos testnevelésórákból és az egyéb nevelési célra fordítható tanórákból tevődnének össze. Továbbá 90-10 százalékos arányban osztanák el az állam és a fenntartó között az iskolai működés költségeit, mely jelenleg 50-50 százalékos arányt mutat - írja a figyelo.hu. A változással a pedagógusok bérét központi forrásból finanszíroznák, amely mellett javítanák a közoktatási vezetők helyzetét is. A tervezet szerint a szakképzést a nemzetgazdasági tárcától az oktatási kormányzathoz csoportosítanák át, támogatnák az egész napos iskolákat, az iskolán kívüli programokon való részvételre pedig központi pályázati lehetőségeket indítanának a szegényebb gyerekek számára.

 


Hoffmann Rózsa arról tájékoztatta a Figyelőt, hogy nem adhatja ki a tervezeten dolgozók névsorát, mivel a szóban forgó személyekkel nem kötöttek megbízási szerződést, így ők dönthetik el, hogy nyilvánosságra kerül-e a nevük. A legtöbbjük azonban elutasította ezt a lehetőséget. A Figyelő információi szerint az oktatási államtitkár döntő többségben az egyházi iskolai gyakorlatból toborzott pedagógusokat, szakembereket és a Fidesz szakértőit sem hívta meg a munkára. Hoffmann Rózsa azonban a Ma reggel című műsorban szeptember 7-én elmondta: széles körből választották ki a szakértőket, emlékeztetett pedig, hogy a korábbi sajtóhírek éppen az előző kormány szakértőinek bevonásával vádolta meg őt.



(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.