Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 13. 13:02, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Elkezdődött a GyőrBike próbaüzeme

Elkezdődött a GyőrBike próbaüzeme

Újabb mérföldkövéhez érkezett a győri kötött gyűjtésű kerékpárkölcsönző rendszer kialakítása: a héten elkezdődött a GyőrBike egy hónapig tartó próbaüzeme.

A kölcsönző rendszer egy hónapos terheléses tesztelése 2015. augusztus 7-től kezdetét vette, a következő hetekben a GyőrBike kerékpárokkal már találkozhatnak a győriek: önkéntes jelentkezők és a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjai tesztelik a kerékpárokat, dokkolókat, információs oszlopokat. Ezzel párhuzamosan zajlik az informatikai háttérrendszer finomhangolása, a rendszer népszerűsítése.

A GyőrBike „éles” indítása 23 gyűjtőállomással, 256 dokkolóval, 180 kerékpárral 2015. szeptember 7-én várható Győrben. Az árakra vonatkozó tájékoztatás a jövő hét folyamán várható, azonban az egyeztetések az üzemeltetővel abba az irányba haladnak, hogy más városok rendszereinél kedvezőbb áron használhassák majd a győriek és az idelátogatók a kerékpárokat.

Az első napok tapasztalatai alapján a tesztelők véleménye a kerékpárok megjelenéséről és használhatóságáról pozitív, a kölcsönzés folyamata könnyen érthető számukra, a rendszert magát átláthatónak és kezelhetőnek tartják. Néhány állomás esetében átmeneti áramellátási problémák nehezítik a rendeltetésszerű használatot, ezeket a kivitelező folyamatosan javítja és ellenőrzi. A tetszetős megjelenésű gyűjtőállomások és az esztétikus kerékpárok a városlakók érdeklődését is felkeltették: az önkéntesek arról számoltak be, hogy lépten-nyomon megállítják őket a járókelők, érdeklődve a GyőrBike indulásának időpontjáról, a tesztelés tapasztalatairól.

Borkai Zsolt polgármester a GyőrBike kapcsán elmondta, örömteli, hogy nagy érdeklődés övezi a rendszer kialakítását és elindítását. A győriek és a turisták is felfedezték maguknak az állomásokat. „A rendszer kialakításánál igyekeztünk európai és hazai példákat is tanulmányozni, a jó és hasznos dolgokat átvenni, míg a negatív tapasztalatokból okulni.

A GyőrBike állomások meghatározásánál figyelembe vettük az egyetemisták, középiskolások útvonalait, valamint azokat a helyeket a városban, ahol nagyobb tömegek fordulnak meg. Mindeközben a város turisztikai palettáját is színesíti a szolgáltatás, örömteli, hogy 100 %-os finanszírozásban, pályázati pénzből sikerült megvalósítanunk. Bízom benne, hogy sokan áttérnek majd ennek a környezetbarát rendszernek a használatára, amely a napi mozgás és az egészséges életmód szempontjából is sokak életébe hozhat változásokat. Mindezt az is elősegítheti, hogy az első fél órás használat ingyenes lesz a regisztrált felhasználók számára.”

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretein belül „A helyi és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régióban” címen nyújtott be pályázatot, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Vasi Volán Zrt-vel közös konzorciumban. A pályázatot a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője összesen 599.168.227 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 2013. április 24-én. Zalaegerszeg a projekt keretében a helyi közösségi közlekedésben kívánja fejleszteni az elektronikus forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert, a Vasi Volán Zrt. pedig számos helyközi autóbuszjáratára dinamikus utastájékoztató rendszer kiépítését végzi el.

Győrben ezek a rendszerek már kiépültek, így a projekt keretében a kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszert valósítja meg. Ezzel olyan kerékpárkölcsönző szolgáltatás válik elérhetővé városunkban, amely jól kiegészíti az autóbusz közlekedést, erősíti a közösségi közlekedés színvonalát. A hálózat megkönnyíti a győriek, az agglomerációból érkezők, az egyetemisták és a turisták közlekedését, valamint hozzájárul a Belváros egyéni gépjármű forgalmának csökkentéséhez is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense