Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 18. 07:20, csütörtök | Külföld

Elkezdték Tutanhamon külső aranyozott fakoporsójának restaurálását

Elkezdték Tutanhamon külső aranyozott fakoporsójának restaurálását

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben tö

Az egyiptomi régészeti múzeum szerdán közleményben jelentette be, hogy új helyén megkezdődött a koporsó helyreállítása, amely várhatóan nyolc hónapig tart. A közlemény szerint az átszállítás előtt alaposan megvizsgálták a koporsót és különféle rongálódásokat állapítottak meg, köztük repedéseket az aranyozásban.A leghíresebb egyiptomi fáraó aranyozott koporsóját az elkövetkező hetekben, az első állapotstabilizáló restaurálások után mutatják be a sajtónak - közölték.

Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható.

A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Forrás: MTI, origo.hu

Főkép: bbc.com

Kép: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).