Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Május 11. 08:13, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ellenőrizni fogják, hogy a kereskedők csökkentik-e a sertéshús árát

Ellenőrizni fogják, hogy a kereskedők csökkentik-e a sertéshús árát

A Nemzetgazdasági Minisztérium ellenőrizni fogja, hogy megjelenik-e a sertéshús fogyasztói árában a 22 százalékpontos áfacsökkentés jövőre, és ha szükséges, intézkedni fog.

Mondta Pankucsi Zoltán, a minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn reggel.

A jövő évi adócsökkentések egyikeként a sertés tőkehús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, az adóintézkedésnek pedig csak akkor van értelme, ha az így kieső, mintegy 25 milliárd forintos költségvetési bevétel nem a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál marad - hangsúlyozta Pankucsi Zoltán.

Megjegyezte, hogy a minisztériumnak és egyes hatóságoknak megvan a jogosítványa arra, hogy felügyelje a kereskedőket. Ha azt tapasztalják, hogy a költségvetés áfabevétele csökken, ám az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, mert a kereskedők "lenyelik" annak hozadékát, a tárca intézkedni fog. "Megvannak az eszközeink, hogy ezeket a kereskedőket megfelelő módon rávegyük arra, hogy ténylegesen érvényesítsék az árakban az áfacsökkentést" - mondta.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy az szja 1 százalékpontos csökkentése jövőre az első lépés az adókulcs egyszámjegyűvé tételéhez, és 120 milliárd forintos költségvetési bevételkieséssel jár.

A bankadó csökkentéséről pedig azt mondta, nincs nézeteltérés a kormány és az Magyar Nemzeti Bank között a kérdésben. A jegybank jogosan várja el, hogy a bankok a kedvezményért cserébe felpörgessék a hitelezést. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásban vállaltak alapján azonban a kormánynak külön feltétel nélkül kellett csökkentenie a bankadót, de a kérdésben egyetért az MNB-vel - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.