Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 18. 15:03, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Ellepik Hévízt a veteránautók

Ellepik Hévízt a veteránautók

Immár nyolcadszor kerül megrendezésre a Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance verseny, aminek ezúttal is az ötcsillagos Lotus Therme szálloda 17 hektáros ősparkja ad otthont.

Április utolsó hétvégéjén ismét veteránautók lepik el Hévízt és a környék útjait. Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance versenyt, ami sokkal inkább a szépségről, mint a sebességről szól. Az eseménynek az ötcsillagos Lotus Therme szálloda 17 hektáros ősparkja ad otthont, ahol eddig mintegy 40 veterán és közel 20 luxusautónak van bérelt helye. A rendezvény népszerűségét mutatja, hogy akadnak olyan versenyzők, akik már a hetedik, vagy egyenesen nyolcadik Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance-ukra készülnek.

A veteránautó-szépségverseny és luxusautó kiállítás a szombati hagyományőrző autós felvonulással indul, aminek keretében Hévízről Keszthelyre, majd onnan vissza autóznak a résztvevők, hogy le ne maradjanak a gálavacsoráról. Tavaly első alkalommal a veteránversenyeken megszokott 1/100-as ügyességi vetélkedőt is szerveztek, ahol a gyorsaság helyett a pontosság a győzelem kulcsa. A vasárnap már a közönségé, akik nem csak a kiállított autóritkaságokat tudják megcsodálni, de a köréjük szervezett színes, családi programokon is remekül tudnak szórakozni. A szakmai zsűri persze ekkor is dolgozik, hiszen összesen több mint 25 kategóriában kell győztest hirdetnie. Ezeket évjáratok és nemzetiség szerint egyaránt meghatározzák, ezen felül pedig a legszebb hűtőmaszkért és sárvédőért is jár kitüntetés. A “Best of Show” díjat ellenben nem a szakma, hanem a közönség adja, vagyis az ő szavazatuk is számít!

Tavaly az Excalibur Phaeton kapta a közönségdíjat, amit sokkal inkább megjelenésének, mint ismertségének tudhat be. Az amerikai manufaktúra bevallottan az 1928-ban bemutatott Mercedes-Benz SSK-ból merített ihletet a tervezésnél, a roadster így a két világháború közötti jólét minden külső jegyét magán hordja. Amerikai autóról lévén szó, nem meglepő, hogy orrában egy V8-as motort találni, amivel persze messze nincs egyedül a nevezők között. Tavaly a legöregebb, több mint százéves díjazott autó egy 1911-ben gyártott Opel Torpedo volt, ami a kiállítást követően saját erőből - egy 99 éves Opel Puppchen társaságában - gurult el a márka több mint ezer kilométerre lévő rüsselsheimi központjába.

A Lotus Retro Mobil Concours d’Elegance legizgalmasabb autói közé tartoznak az olyanok, mint az egyik legszebb Mercedesként nyilvántartott 250 SL 1968-ból, az amerikai álmot megtestesítő Ford Mustang GT 1968-ból, vagy a meseszép Alfa Romeo Spider Veloce 1980-ból. A tavaly a legszebb sárvédő díját elnyert Jaguar MK V-ön túl a szocialista autók sem maradnak el, ebben a kategóriában legutóbb egy Volga M21 diadalmaskodott, de a farmotoros Škodák sem maradnak ki a megmérettetésből.

A veteránautókban való gyönyörködés mellett új modelleket is lehet nézegetni. A Lotus Therme szálloda parkjában a Citroën, a KIA, az Opel és a Suzuki újdonságaival lehet ismerkedni, a BMW, a Hyundai és a Toyota modelljeit pedig el is lehet vinni egy-egy körre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során