Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Július 02. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Elmagányosodó világunkban nincs időnk személyesen felkeresni barátainkat

Elmagányosodó világunkban nincs időnk személyesen felkeresni barátainkat

Manapság szinte minden internethasználó egyben tagja egy közösségi portálnak is, amelyet arra találtak ki, hogy rég elfeledett barátainkat, iskolatársainkat, szerelmeinket megtaláljuk, esetleg újra felvegyük velük a kapcsolatot. Mára percr

Rejtőzködő exhibicionista vagyok, de a közösségi portál segítségével úgy tudom a velem történt dolgokat bemutatni a széles közönségnek, hogy nem kell magam közröhej tárgyává tenni - fogalmazza meg Csaba, miért kedveli a közösségi portálokat. A vele történt események naplózása mellett rendszeresen nyomon követi hét-tíz ember sorsát, akik szintén reagálnak a vele történekre - a közösségi oldalak mára mindennapjaink szerves részévé váltak. A gemius/Ipsos Audience felméréséből kiderült, hogy az elmúlt év legnagyobb nyertesei a klasszikus közösségi oldalak és videomegosztók voltak, szemben a felnőtt tartalmakat vagy az online játékokat ajánló webcímekkel.


A Facebookot például világszerte 350 millióan használják, de a portál magyarországi kereskedelmi képviselője, az Est Media Group közlése szerint az oldal regisztrált, aktív magyar felhasználóinak száma is több mint egymillió főt számlál. Ez ahhoz képest igen jelentős változás, hogy tavaly a regisztráltak száma még a 250 ezret sem érte el. A másik nagy társkereső portálon, az Iwiwen négymilliónál is többen regisztrálták már magukat, s az oldalt tavaly naponta 1,2 millióan keresték fel. A MyVipnek közel hárommillió tagja van, és ugyancsak milliók látogatnak el Hi5-ra vagy Twitterre is.


Napi egy óra a magyar átlag


Pankucsi Márta szociológus szerint a közösségi portálok világát használók két táborra oszthatók. A pozitív szemléletűek, az athéni modellt vallók szerint eddig még soha nem volt akkora tér, hogy mindannyian megvitathassunk egy-egy problémát, mint az ókori athéni demokráciában. A közösségi portálokkal kapcsolatos másik attitűd az orwelli, amely szerint magányosokká, elszigeteltekké válunk, még kevesebbet találkozunk ismerőseinkkel, mint eddig, és bezárkózunk egy virtuális világba. - Kicsit ambivalensek vagyunk a közösségi oldalakkal kapcsolatban, hiszen egyes civil kezdeményezések - mint a nemrég útjára indult, a tűzijáték elmaradását követelő mozgalom - elterjedését megkönnyítik a közösségi oldalak. Ugyanakkor Arisztotelész úgy tartotta: nem a demokrácia a legtökéletesebb államforma, mert a demagógok a kevés ismerettel rendelkezőket könnyebben megtéveszthetik - vélekedik Pankucsi Márta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről