Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2018. Október 25. 20:57, csütörtök | Belföld

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

A Szabadság híd alatt, az alacsony vízállásnak köszönhetően láthatóak a folyóban az egykor felrobbantott híd maradványai.

A városnéző sétákat szervező Miénk a Ház projekt tett ki a Facebook-oldalára egy fényképet, amely szerint a mai Szabadság híd alatt a Dunában láthatóvá váltak az egykori Ferenc József híd maradványai.

A mai Szabadság híd helyén álló hidat 1896. október 4-én adták át az uralkodó Ferenc József jelenlétében, aki maga verte be az utolsó szegecset a hídba, amelyen két évvel később a villamosközlekedés is elindult. A hidat 1945 januárjában végül a megszálló német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején.

Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet a jégzajlás sodort el 1946 januárjában.

Végül az eredeti tervek alapján újragyártották a híd középső, felrobbantott szakaszát, és 1946. augusztus 20-án az elsőként újjáépített új hidat már Szabadság híd néven nyitották meg a forgalom előtt, és bár beleépítettek egyes, a Dunából kiemelt hídroncselemeket, a felrobbantott híd egyes részei azóta is a folyóban hevernek.

Forrás: hvg.hu

Kép: Miénk a Ház Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 06:00, szombat | Belföld

Elindult a jelentkezés a Magyarország Szépe versenyre

Elindult péntektől a jelentkezés a Magyarország Szépe versenyre, amelynek magyarországi döntőjét idén is a Duna Televízió és a Duna World csatorna közvetíti élőben.

2020. Július 11. 05:10, szombat | Belföld

Kizuhant a második emeletről egy kislány Kőszegen

Nincs közvetlen életveszélyben az a négy év körüli kislány, aki péntek reggel kizuhant egy kőszegi ház második emeleti ablakából

2020. Július 10. 18:10, péntek | Belföld

Maradhat a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél

A jegybank azt javasolja, hogy maradjon meg a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az M1 csatorna péntek délelőtti műsorában.

2020. Július 10. 16:08, péntek | Belföld

Magas volt az UV-B sugárzás az elmúlt hetekben

Az elmúlt hetekben magasabb volt az UV-B sugárzás, amelynek elsődleges oka, hogy a légkör ózontartalma az ilyenkor átlagosnál alacsonyabb - nyilatkozta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére.