Városlista
2019. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2018. Október 25. 20:57, csütörtök | Belföld

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

Előbukkant a Dunából a felrobbantott Ferenc József híd maradványa

A Szabadság híd alatt, az alacsony vízállásnak köszönhetően láthatóak a folyóban az egykor felrobbantott híd maradványai.

A városnéző sétákat szervező Miénk a Ház projekt tett ki a Facebook-oldalára egy fényképet, amely szerint a mai Szabadság híd alatt a Dunában láthatóvá váltak az egykori Ferenc József híd maradványai.

A mai Szabadság híd helyén álló hidat 1896. október 4-én adták át az uralkodó Ferenc József jelenlétében, aki maga verte be az utolsó szegecset a hídba, amelyen két évvel később a villamosközlekedés is elindult. A hidat 1945 januárjában végül a megszálló német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején.

Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet a jégzajlás sodort el 1946 januárjában.

Végül az eredeti tervek alapján újragyártották a híd középső, felrobbantott szakaszát, és 1946. augusztus 20-án az elsőként újjáépített új hidat már Szabadság híd néven nyitották meg a forgalom előtt, és bár beleépítettek egyes, a Dunából kiemelt hídroncselemeket, a felrobbantott híd egyes részei azóta is a folyóban hevernek.

Forrás: hvg.hu

Kép: Miénk a Ház Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 18:00, péntek | Belföld

Bővíti Magyarország és Bosznia-Hercegovina védelmi együttműködését

Bővíti a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti védelmi együttműködést - jelentette be a két ország védelmi minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

2019. November 22. 15:58, péntek | Belföld

Meggyilkolta gyerekét egy fiatal nő Kunszentmártonon

Egy 32 éves kunszentmártoni nő meggyilkolta a 3 éves kisfiát. A rendőrség jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit.

2019. November 22. 15:29, péntek | Belföld

Meghalt a Davis Kupa csapatának gyúrója

"Újabb szomorú hírt kell közölnünk a tenisz társadalommal"- írta honlapján a Magyar Tenisz Szövetség. Szerdán délután, 65 éves korában elhunyt Schober László, aki hosszú éveken keresztül segítette munkájával a hazai válogatottakat

2019. November 22. 14:24, péntek | Belföld

Kommandósok lepték el a Bécsi utat

Lezárták a III. kerületi Bécsi utat az Óbudai Egyetem közelében hatósági intézkedés miatt.