Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 16. 07:24, péntek | Külföld

Előkerültek Antoine de Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Előkerültek Antoine de Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

A vázlatok egy tavaly elhunyt svájci ingatlanmágnás hatalmas műgyűjteményében rejtőzködtek. Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, ám az a felnőtt szemével csupán egy kalapnak látszik. A dohos szagú irattartóban megtalált vázlatokon látható a kis herceg a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. A mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt.

Jó állapotban vannak a vázlatok

A 2018 decemberében 94 éves korában elhunyt Bruno Stefanini zürichi műgyűjtő 1986-ban vásárolta a rajzokat egy aukción a svájci Bevaix-ben. Stefaninak volt az egyik legnagyobb műgyűjteménye Svájcban, amelynek kezelésére 1980-ban alapítványt hozott létre Winterthurban.

„A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek” – közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője.

Tus és akvarellfesték

Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat. Nincs rajtuk dátum. De a regény 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban. A Winterthurban megtalált vázlatok tehát ezen időpont előtt készültek.

A regényhez felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi. „Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk” – mondta Grossmann.

Egyenlőre azt még nem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak és ha igen, akkor mikor.

Forrás: hirado.hu

Főkép: muzsa.sk -TASR/AP

Kép: MTI/reprodukció - A kis herceg litográfiáit vásárolta meg a szegedi múzeum 2015. májusában; fidelio.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.