Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Április 24. 14:03, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Előkészítés alatt az érettségi vizsgaszabályzata

Előkészítés alatt az érettségi vizsgaszabályzata

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyeztetésre bocsájtotta az érettségi vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997 (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról készült előterjesztést. Véleményezési határidő: 2012. május 3.

Az előterjesztés az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján a 2005. évi május-júniusi vizsgaidőszakban bevezetett kétszintű vizsgarendszer eddigi hét éves tapasztalatai alapján a vizsgarendszer racionalizálását, költséghatékonyságát előtérbe helyezve előkészíti a vizsgatárgyak számának csökkentését.
Az előterjesztés a 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától módosítani kíván az előrehozott érettségi vizsga fogalmán, mely szerint előrehozott érettségi vizsga letételére csupán – további tényezők együttes figyelembevételével – élő idegen nyelvből, latin nyelvből, informatikából kerülhet sor.

Emellett az előterjesztés javasolja a 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától az idegen nyelvi érettségi vizsgatárgyak számának csökkentését is, melynek értelmében a jövőben a Vizsgaszabályzat határozná meg – de a korábbi évekhez képest jelentősen korlátozná –, hogy az idegen nyelvek közül melyekből lehetne érettségi vizsgát tenni. A javaslat szerint a jelenlegi 24 idegen nyelv helyett hat világnyelvből, egy klasszikus nyelvből és a nemzetiségek által használt nyelvek közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből lehet idegen nyelvi érettségi vizsgát tenni. Ezzel egyidejűleg az idegen nyelv és a nemzetiségi nyelv vizsgatárgy idegen nyelvű vizsgatárgyakkal történő összehangolására is javaslatot tesz az előterjesztés.

A Vizsgaszabályzat módosítása érinti az érettségi vizsgák eredményes/elégséges letételéhez szükséges határ 20%-ról 25%-ra megemelését is, közép- és emelt szinten egyaránt.

Az előterjesztés javaslatot tesz továbbá a vizsgatárgyak akkreditálása folyamatának és az akkreditált vizsgatárgyak, a művészeti vizsgatárgyak, valamint az utazás és turizmus választható közismereti vizsgatárgy helyzetének megváltoztatására is.

Véleményezési határidő: 2012. május 3.
Véleményezési cím: jogalkotas@nefmi.gov.hu

A jogszabálytervezet elérhető: kormany.hu

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár