Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2013. Február 15. 17:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Fennállása óta először vezényli nő a kétszáz éves pécsi Pannon Filharmonikusokat: a finn Eva Ollikainen február 23-án debütál a Kodály Központban.

A skandináv országokban széles körben elismert, 31 éves dirigens vezetésével a zenekar Jean Sibelius Pohjola lánya - szimfonikus fantázia, Camille Saint-Saëns Bevezetés és rondo capriccioso, Jean Sibelius 6 humoreszk, valamint Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezade című művét adja elő az este hat órakor kezdődő Ezeregyéjszaka meséje című est keretében - áll az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művészvilágban manapság is ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére. Eva Ollikainen 12 éves korában vezényelt először, és ma már olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar vagy az Izlandi Szimfonikusok. Az elmúlt évadban együtt szerepelt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Brüsszeli Filharmonikusokkal és az Új Japán Filharmonikusokkal. A pécsi koncertet megelőzően a Svéd Királyi Operában lépett fel, a közeljövőben pedig nagyzenekari hangversenyeken dirigál a skandináv országokban.

A zene mellett a hajózás iránt is érdeklődő, és az elmúlt években a tradicionális vitorlás hajók építését kitanuló karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért "elfogadó" országba született, női mivolta megkülönböztetést nem jelentett számára - írták a Pannon Filharmonikusok.

Horváth Zsolt igazgató szerint az együttes számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. "Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegeset, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja". Hozzáfűzte: a Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 18:01, csütörtök | Belföld

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

2020. Szeptember 24. 14:05, csütörtök | Belföld

Szállodaszövetség: Budapesten 70 százalék feletti, vidéken 20-40 százalékos lehet a bevételkiesés idén

A budapesti szállodák többségénél az idén a bevételkiesés 2019-hez képest 70 százalék fölötti, míg vidéken 20-40 százalékos lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének reprezentatív kutatása szerint.

2020. Szeptember 24. 12:00, csütörtök | Belföld

Nem csak volt jegyesét, de új szerelmét is megpróbálta megölni egy 16 éves fiatal

Levágta magáról a nyomkövetőt a jegyese megölésének kísérletével vádolt fiatal, és megpróbálta megölni új barátnőjét, valamint annak anyját is;

2020. Szeptember 24. 10:02, csütörtök | Belföld

Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.