Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2013. Február 15. 17:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Először dirigálja nő a pécsi Pannon Filharmonikusokat

Fennállása óta először vezényli nő a kétszáz éves pécsi Pannon Filharmonikusokat: a finn Eva Ollikainen február 23-án debütál a Kodály Központban.

A skandináv országokban széles körben elismert, 31 éves dirigens vezetésével a zenekar Jean Sibelius Pohjola lánya - szimfonikus fantázia, Camille Saint-Saëns Bevezetés és rondo capriccioso, Jean Sibelius 6 humoreszk, valamint Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezade című művét adja elő az este hat órakor kezdődő Ezeregyéjszaka meséje című est keretében - áll az együttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

A művészvilágban manapság is ritkaságnak számít, ha női karmester áll egy szimfonikus zenekar élére. Eva Ollikainen 12 éves korában vezényelt először, és ma már olyan zenekarokkal ápol rendszeres kapcsolatot, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar vagy az Izlandi Szimfonikusok. Az elmúlt évadban együtt szerepelt a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikusokkal, a Brüsszeli Filharmonikusokkal és az Új Japán Filharmonikusokkal. A pécsi koncertet megelőzően a Svéd Királyi Operában lépett fel, a közeljövőben pedig nagyzenekari hangversenyeken dirigál a skandináv országokban.

A zene mellett a hajózás iránt is érdeklődő, és az elmúlt években a tradicionális vitorlás hajók építését kitanuló karmesternő szerencsésnek tartja magát, amiért "elfogadó" országba született, női mivolta megkülönböztetést nem jelentett számára - írták a Pannon Filharmonikusok.

Horváth Zsolt igazgató szerint az együttes számára mindig kihívás új szakmai irányokat felfedezni. "Első ízben játszunk női karmesterrel, aki nem csupán nőiességében nyújt különlegeset, hanem a szakmai hozzáértésében is, amellyel a finn zeneszerző, Sibelius műveit interpretálja". Hozzáfűzte: a Pannon Filharmonikusok több mint fele női muzsikusokból áll.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 08:30, hétfő | Belföld

Böllérversennyel kezdődik a Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Mintegy 15 ezer adag ételt kínálnak kóstoltatásra a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 3. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon és 19. Nemzetközi Böllérversenyen a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

2020. Február 17. 05:02, hétfő | Belföld

Sok lesz a napsütés a héten is

A héten is sok lesz a napsütés, de olykor esőre, a hegyekben hózáporra is készülni kell. Emellett ismét többször lesz erős, néhol viharos a szél

2020. Február 16. 13:09, vasárnap | Belföld

Vannak még feladatok a további felminősítéshez

Vannak még feladatok a magyar államadós-osztályzat további felminősítéséhez, így például az államadósság szintjének további csökkentése

2020. Február 16. 11:46, vasárnap | Belföld

Hazamehettek a Vuhanból hazahozott magyarok a kórházból

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból