Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2011. Március 27. 07:29, vasárnap | Kék hírek
Forrás: HírTV

Elrettentő számok: egyre több fiatal követ el öngyilkosságot

Elrettentő számok: egyre több fiatal követ el öngyilkosságot

40 százalékkal nőtt 2009 óta Magyarországon a gyermeköngyilkosságok száma, tavaly 50 fiatalkorú vetett véget életének. Szakemberek szerint a szám növekedése a családok felbomlására és a közösségek erkölcsi válságára vezethető vi

Egy 14 éves lány a pannonhalmi temetőben akasztotta fel magát hétfőn. A fiatalnak állítólag az iskolában már hónapok óta konfliktusai voltak.

A szakemberek szerint hazánkban százezer olyan fiatal él, aki szorongásokkal küzd, és úgy érzi: a problémáit senkivel sem tudja megosztani.

Farkas Imréné, a győri Magyar Gyermek-Ifjúsági Telefonos Lelkisegély-szolgálat vezetője a hírTV-nek elmondta: „Hónapokig ott gyötri a gondolat, hogy legjobb lenne ebből az egészből kiszállni, hetek, amíg azon gondolkodik, hogy elképzeli, hogy őt hogy temetik el, ki siratja meg, ki roppan össze, és csak néhány óra az, amikor annyira erős benne az önmaga felé irányuló agresszió, hogy végre is hajtja ezt a tettet.”

A legtöbb kétségbeesett fiatal üzen a környezetének, mielőtt végez magával. A pannonhalmi lány, röviddel a halála előtt az egyik közösségi oldalon többször jelezte, hogy készül az öngyilkosságra. „A segítségkérés mindig nagyon alattomosan történik, apró kis jelek, elszólások virágnyelven. Aki erre nincs felkészülve, nem tudja, hogy mik ezek a jelek, amire figyelni kell, az igazán nem vonható felelősségre, mert nem veszi ezt észre” – fejtette ki Farkas Tímea mentor, orvostanhallgató.

A lelkisegély-szolgálathoz évente 5-6 ezer hívás érkezik olyan fiataloktól, akik nem akarnak tovább élni.

„A 2009-es évben már 40 százalékkal emelkedett a gyermeköngyilkosságok száma, tehát majdnem megduplázódott két év alatt” – számolt be Farkas Imre, a győri Magyar Gyermek-Ifjúsági Telefonos Lelkisegély-Szolgálat vezetője. Mint mondta: „erre nagyon oda kellene figyelni, felbomlott a családi modell, a válság miatt több munkahelyet vállalnak a szülők, feszült a légkör, még kevesebb a gyerekkel a beszélgetés, és ez a gyereken üt ki”.

Az elmúlt évben 50 fiatalkorú vetett véget az életének Magyarországon, de a tízszerese azoknak a száma, akik sikertelen öngyilkossági kísérletet követtek el. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:39, szerda | Kék hírek

A NAV csaknem 3000 hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.

2024. Június 07. 07:16, péntek | Kék hírek

Hármas gyilkosság történt Szerbiában

Hármas gyilkosság történt csütörtökön a kelet-szerbiai Knjazevacon, ahol egy 22 éves férfi meggyilkolta az apját, a nagyanyját és a nagyapját - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Június 06. 09:24, csütörtök | Kék hírek

Büntetőeljárás indult a vízbe fulladt 5 éves kisfiú ügyében

A rendőrség közigazgatási és büntetőeljárást is indított a szerdán délelőtt Hajdúszováton megfulladt 5 éves kisfiú halálesete pontos körülményeinek tisztázásáért

2024. Június 04. 14:05, kedd | Kék hírek

Bűnügyi felügyelet alá helyezték Gyárfás Tamást

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a Fenyő János médiavállalkozó megöletése miatt indult ügyben kedden.