Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 31. 17:35, csütörtök | Belföld

Eltemették Andy Vajnát

Eltemették Andy Vajnát

A Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában temették el Andy Vajnát, a világhírű magyar filmproducert, filmügyi kormánybiztost. A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki Arnold Schwarzeneggerrel érkezett.

Az akcióhős, Andy Vajna több filmjének sztárja beszédet is mondott a szertartáson.

A temetésen rengeteg művész, sztár és politikus volt ott, többek között Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Leslie Mandoki világhírű zenész és producer és Rogán Antal, a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter is.

Délelőtt 10 óra körül már folyamatosan érkeztek a gyászolók, rengeteg ismert ember, sztár a Fiumei úti sírkerthez, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, producer, a filmalap vezetőjének búcsúztatására.

Ott volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Leslie Mandoki világhírű zenész és producer, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Németh Szilárd, Schmidt Mária, Hiller István, Fodor Gábor, Herendi Gábor filmrendező, Dobó Kata, aki A miniszter félrelép című Andy Vajna-filmmel lett sztár és Kern András színész, a film egyik rendezője is. Ott volt Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója is, valamint Shell Judit és Fenyő Iván színészek, Cooky rádiós műsorvezető, Geszti Péter, Hidvéghi Balázs, Kásler Miklós politikusok, Ómolnár Miklós, Edvin Marton, Mága Zoltán, Schmidt Mária, Fodor Gábor, Rubint Réka, Schobert Norbert, Árpa Attila, Herendi Gábor, Dobó Kata is lerótta kegyeletét a sírhelynél.

Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye egy elsötétített üvegű, fekete Mercedesben érkezett a temetőbe.

A temetés a család kérésére zártkörű volt.

A szervezők kérése az volt, hogy a szertartáson részt vevők egy szál fehér virággal, vagy szivarral vegyenek búcsút Andy Vajnától.

Információnk szerint előbb Rogán Antal, majd Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet. Rogán Antal arról beszélt, hogy senki nem értette, honnan van annyi energiája Andy Vajnának, aki fáradhatatlan volt.

"Andy Vajnának köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk" - mondta Rogán Antal beszédében.

"A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt" - emelte ki Rogán Antal.

A búcsúztatáson arról is beszélt, Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság.

"Andy Vajna szerelmes volt Magyarországba, és ez a szerelem egész életében arra ösztönözte, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott. Egy percig sem volt kérdéses számára, hogy azt a tudást, befolyást és kapcsolatrendszert, amelyet egy egész élet munkájával gyűjtött össze, egyszer Magyarország szolgálatába állítsa."

" Bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg.
És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította. Neki köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk"
- fogalmazott gyászbeszédében Rogán Antal.

Kitért arra is: "Andy Vajna 1956-ban, tizenkét éves korában hagyta el Magyarországot, egy nehéz sorsú magyar családból indulva hódította meg világot, lett szívós munkája révén világhírű egy olyan a pályán, az amerikai film világában, amelyről mindenki azt gondolja, hogy oda születni kell."


Schwarzenegger Andy Vajnát méltatta

A világsztár elsőként megköszönte a felkérést Orbán Viktornak, a barátoknak és hozzátartozóknak.

"Szerettem, és nagyra becsültem Andyt" - mondta Schwarzenegger, aki érdekes történeteket is mesélt közös munkáikról.

" A semmiből jött és a semmivel kezdett hozzá, a filmiparban akart elhelyezkedni, tanulta is a szakmát, de sok pénz kellett hozzá, ezért először parókakészítésbe fogott, sikeres lett."

A Blikk szerint Arnold Schwarzenegger azt is bevallotta, hogy utálta a Rambót azért, mert nem ő volt a főszereplője. " Erre mondta Andy, hogy akkor csinálok neked egy filmet" - vallotta be Schwarzenegger.

Azt követően a hollywoodi filmsztár a Vörös zsaru forgatásáról beszélt, majd a magyar filmipart dicsérte.

"A Vörös zsaru készítésekor nem volt engedély, hogy Oroszországban forgassanak. Andy azt mondta, belopózunk" – mesélte a következő anekdotát Schwarzenegger.

Magángéppel repültek Moszkvába. Hajnalban, egy kis stábbal mentek a vörös térre, Schwarzenegger cipelte a jelmezeket, Andy Vajna a kamerákat.

" A Vörös téren forgattunk, orosz rendőr egyenruhában mászkáltam, Andy mondta, hogy beszéljek az orosz rendőrökkel, akik ott voltak a téren. Aggódtam, mi van, ha letartóztatnak. Andy azt mondta, nem tartóztatnak le, de ha nem csinálod meg, én küldelek börtönbe" – mesélte a sztorit a világsztár, s ennél a pontnál a szertartás résztvevőiből kitört a nevetés.

Schwarzenegger a magyar filmipart dicsérte, meg elmesélte azt is, hogy most, mikor legutóbb itt forgattak Magyarországon, Vajna minden héten egyszer főzött neki, mégpedig gulyást és rántotthúst.

Aztán egy megható metaforával folytatta:

“Nem vesztettük el Andyt. Olyan ez mint egy hajó. A hajó kifutott a kikötőből, nem látjuk már, de nem tűnt el.”

“Szívünkben és lelkünkben örökké él Andy” – zárta búcsúztató beszédét Arnold Schwarzenegger.

Schwarzenegger beszéde után Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra, Vajna Tímea után Orbán Viktor és Schwarzenegger is a sírhoz vonult.

Andy Vajna január 20-án 74 éves korában budapesti otthonában halt meg.

Forrás: origo.hu; mindenszo.hu; blikk.hu

Képek: vg.hu; Körmendi Gábor/Origo

Címkék: Andy Vajna, temetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére