Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Július 27. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Eltévedt riasztás: Kaposvárra érkezett be a győri segélyhívás

Eltévedt riasztás: Kaposvárra érkezett be a győri segélyhívás

A 112-es egységes európai segélyhívószám hazai működtetése olykor kifejezetten megnehezíti a segítségnyújtást - legalábbis erre következtet az ombudsman megállapít&#

A biztos több mint másfél éve kérte a kormányzat közbenjárását. Jogi szabályozás van, a biztos utóvizsgálata szerint megoldás azonban azóta sincs. A segélyhívó rendszer ma sem képes arra, hogy egyértelműen, közvetlenül, emberi beavatkozás nélkül meghatározza a mobiltelefonon kérő személy helyzetét.

Eltévedt hívások, kommunikációs zavarok - erre Somogyban is akad példa. Legutóbb hétfőn egy győri tűzjelzőket karbantartó cég munkatársa jelentkezett be a kaposvári tűzoltóságra.

Tapasztalatok szerint a 112-es segélyhívóra érkezett hívások kezelése során a kommunikáció hiányosságai valamint a segélyhívások nem egységes kezelése miatt nehezen biztosítható a készenléti feladatellátás hatékonysága, gyorsasága és megfelelő színvonala, nem biztosított a mentésben résztvevő szervezetek együttműködése - áll az ombudsman megállapításában.
Szabó Máté a megoldásra is javaslatot tett. Szerinte hatékony lehet az integrált bevetés-irányító rendszer, ami a térinformatikai rendszerek összehangolásán túl speciális szakértelmet is kíván.

A Sonline.hu úgy tudja: Somogyban a rendőrségre fut be a 112-es segélyhívás. Ha bárhol tűz üt ki, akkor az ügyeletes azonnal szól a tűzoltóságnak.

- Minden másodpercnyi időveszteség sokat számíthat, ezért különösen lényeges a gyors tájékoztatás - közölte hétfőn Gulyás László alezredes, Kaposvár tűzoltóparancsnoka. - Különösen akkor, ha például egy ház ég vagy egy gépkocsi felborult. Természetesen valamennyi érintett fél arra törekszik, hogy minél hamarabb értesítse a másikat.
Esetenként a tűzoltók hagyományos, 105-ös hívószáma is meglepetést okoz. Szakértők szerint különösen azóta, amióta a mobiltelefonok elterjedtek. Sopron, Győr, Keszthely, Badacsonytomaj, Szigliget, Keszthely, Balatonfüred, Balatonfűzfő és Veszprém - ízelítőül néhány település, ahonnét a közelmúltban riasztást kaptak a kaposvári tűzoltók.
- Ilyenkor egyből felhívjuk a területileg illetékes kollégánkat - magyarázta László Gábor zászlós, a kaposvári tűzoltóság ügyeletese. - Extrém példát is számon tartunk: előfordult már, hogy Debrecenből érkezett a telefonhívás.
Gulyás László szerint Somogyban nem okozhat gondot az esetleges technikai malőr. Külön protokollt dolgoztak ki az információk elemzésére-értékelésére. Az alezredestől tudjuk: rendkívül jó és szoros kapcsolatban állnak a mentőkkel és a rendőrökkel. A másik egység értesítésére több csatorna - BM-vonal, városi vezetékes telefon és az EDR-rádió - is a rendelkezésükre áll.
Györfy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Sonline.hu kérdésére arról beszélt: az egyik mobilszolgáltatónál olykor tényleg előfordul, hogy a 104-es hívás esetén más település jelentkezik be. Térségünkben például a kaposvári helyett a veszprémi mentőközponthoz fut be a hívás.

- Az a feladatunk, hogy az ebből származó félreértéseket megelőzzük, kiküszöböljük - hangsúlyozta a szóvivő. - Vagyis ha egy segélyhívást kapunk, akkor egyből rákérdezünk, hogy melyik településről jött a telefon. S ha esetleg Kaposvár helyett Veszprémben veszik fel a hívást, úgy az OMSZ-rendszeren belül azonnal átadják a jelzést a somogyi irányítóközpontnak.

A vaklárma kiszűrésére azonban újabb lépéseket tettek a somogyi egységek. Már a titkos mobiltelefonszámokat is "kódolja" a tűzoltók és a mentők ügyeleti központja. gy akadt fenn a rostán egy humoros kedvű kaposvári betelefonáló, aki ellen megindították az eljárást.

- A legmegdöbbentőbb esetünk az volt, amikor egy lakástűzhöz riasztották a csoportot Kaposváron - idézte föl Gulyás László. - A helyszínen kiderült: a mentőket szüléshez hívták ugyanarra a címre. Persze a rendőrök sem maradtak ki. A titokzatos bejelentő nekik azt mondta: folyik a vér, késelés történt a helyszínen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.