Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 03. 13:32, péntek | Belföld
Forrás: HírTv/MTI

Elviszik a Malév gépeit

Elviszik a Malév gépeit

Kora délután visszaküldik a Malév lízingelt repülőgépeit Írországba – jelentette a HírTV helyszíni tudósítója. Egy órakor több gép már felsorakozott az 1-es terminálnál.

Az MTI értesülése szerint a Malév repülőgépeit szolgáltató amerikai lízingcég kora délután kilenc gépet szállítana vissza írországi bázisára. A távirati iroda úgy tudja, hogy 14 órától hatpercenként szállna fel a kilenc repülőgép, amelyeket az írországi bázisra vinne vissza az International Lease Finance Corporation (ILFC).

Az MTI értesüléseit nem erősítette meg a Malév, az ILFC amerikai, illetve holland irodái eddig nem reagáltak az MTI megkeresésére. Az Index úgy tudja, hogy az ILFC terve kútba eshet, mert egyetlen Malév-pilóta sem vállalta a munkát. A Malév 2001 novemberében írt alá lízingszerződést a Los Angeles-i székhelyű, elsősorban repülőgépek lízingelésével foglalkozó ILFC-vel 18 Boeing 737 Next Generation repülőgépre.

Egy órára több repülőgép is felsorakozott az 1-es terminál kifutóján – jelentette a Hír TV tudósítója, hozzátéve: információk szerint a pilóták ellenállása mellett üzemanyaghiány is akadályozza a gépek indulását. A Malév forgalmának kiesése miatt az is előfordulhat, hogy bezárják az 1-es terminált, mivel a kevesebb utas miatt már nem lesz rá szükség. Ráadásul ezzel jelentős összeget meg lehet takarítani – közölte a Hír TV tudósítója..

Leszállt a Ryanair gépe a Liszt Ferenc repülőtéren, két ember szállt ki a gépből, akik vélhetően a társaság vezetői – jelentette az MNO tudósítója. Információink szerint háromnegyed kettő körül sajtótájékoztatót tartanak a Hotel Intercontinentalban.

„Szociális válsághelyzet”

Dél körül csökkent valamelyest a tömeg a terminálokon, vélhetően azért, mert a BA Zrt. arra kérte az utasokat, hogy amennyiben hat órán túli foglalásuk van, hagyják el a terminált. A várakozók közben arra panaszkodnak, hogy semmilyen tájékoztatást sem kapnak a helyzetről.

A budapestihez hasonlóan a bukaresti Malév-kirendeltséget sem lehet elérni telefonon, a repülőtéren lévő iroda pedig zárva van. Ezt egy kint rekedt utas mondta el a HírTV-nek. Az utazók semmilyen információt nem kapnak, maguknak próbálják elintézni, hogy valahogy hazajussanak. Romániában a helyzetet az is nehezíti, hogy a havazás miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Ha rosszabbra fordul az időjárás, előfordulhat, hogy a többi társaság gépei sem indulnak el.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a Malév leállásával szociális válsághelyzet áll elő, amelyek miatt azonnali intézkedésekre van szükség. „30 ezer emberről van szó, meg kell oldani a krízist” – mondta. A Lesz elnöke szerint a fizikai dolgozók semmilyen információt nem kaptak, a reptéren most is folyik a munka, csak a Ludy házban volt egy tájékoztató az adminisztratív személyzetnek. Úgy gondolják, a tulajdonos részéről azonnali lépésekre van szükség, a menedzsmentben a munkavállalók csalódtak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ha a Malév kiesik, a Hochtief visszakövetelheti a korábban befektetett 450 milliárd forintot – emelte ki Csorba Attila, hozzátéve: valóban azonnali döntésekre van szükség.

„A fájdalom elmondhatatlan”

Az Atv.hu információi szerint Limburger Lóránt tájékoztató levelet írt munkatársainak a légitársaság leállásáról pénteken reggel hatkor. A hírportál birtokába jutott levél szerint a vezérigazgató azt írta: „tegnap még bíztunk abban, hogy a fejünk felett egyre gyorsabban gyülekező felhők eloszlanak. A Malév összes munkavállalója, köztük a menedzsment is reménykedett, hogy egy magánbefektető segítségével új lapot nyithatunk” – számol be az atv.hu. Mint írják, „ma reggel sajnos azonban bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mi is és Önök is egytől-egyig – azáltal, hogy munkájukat eddig a pillanatig kitartóan és becsülettel végezték – mindent megtettünk". A levélben a vezérigazgató hozzáteszi: az utolsó pillanatig még volt csekély remény az üzemeltetés folytatására és sokáig az utasok bizalma is töretlen volt.

A hírportálon közzétett levél szerint a vezérigazgató azt írta, az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, elkezdték előre kérni szolgáltatásaik kifizetését. Ez annyira felgyorsította a pénzkiáramlást, hogy mostanra tarthatatlanná vált a helyzet – derül ki a levélből. „A fájdalom elmondhatatlan, amit most érzünk. Sokan szinte gyerekként kerültünk ide, vannak, akiket csak rövid ideje ejtett rabul a kerozin gőze. Úgy érzem, mindannyiunk nevében mondhatom, életünk értelme volt ez a cég. Generációk dolgoztak itt és most családok élete fordul fel egy csapásra, a Malévben élt életünk lezárul. Nincs végszavam, nehéz búcsúzni” – írta a vezérigazgató az atv.hu szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.