Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 25. 05:02, szombat | Belföld
Forrás: mti

Embercsempészeket ítéltek el Zalaegerszegen

Embercsempészeket ítéltek el Zalaegerszegen

Fegyházra és börtönre ítélték azt a tíz férfit, aki egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként, illetve megbízásából 67 alkalommal csempészett migránsokat az Európai Unióba

- tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken az MTI-t.Az afgán, pakisztáni, indiai, albán, cseh és román állampolgárságú férfiak 2016 nyarától szervezték a balkáni országok felől érkező migránsok Magyarországra, majd onnan nyugat-európai országokba történő eljuttatását. Sofőröket toboroztak, személy- és teherautókat biztosítottak számukra és megbízták őket a bevándorlók szállításával.

A szerb-magyar határszakaszra eljuttatott migránsokat 10-30 fős csoportokba osztva, gyalogosan vezették Magyarországra, majd kisteherautókkal az Európai Unió más tagállamaiba vitték. Az embercsempészésért a vádlottak anyagi ellenszolgáltatásban részesültek - írták a közleményben.

A vádirat szerint egy esetben 35 embert zsúfoltak a jármű zárt, levegőtlen rakterébe, az utazás során sem levegőcserét, sem folyadékot nem biztosítottak számukra, így fennállt az oxigénhiány, a túlmelegedés és a kiszáradás veszélye, ami hosszú távon akár halálos kimenetelű is lehetett volna.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 11 év, a másod-, harmad- és a nyolcadrendű vádlottat 6 év 6 hónap fegyházra, a negyedrendű vádlottat pedig 3 év 6 hónap fegyházra ítélte és 10 évre kiutasította Magyarországról.

Az ötödrendű vádlott 2 év 6 hónap fegyházat, a hatodrendű vádlott 1 év 6 hónap börtönt, a hetedrendű vádlott 4 év 6 hónap fegyházat kapott. A kilencedrendű vádlottat 2 év 8 hónap, a tízedrendűt pedig 3 év 3 hónap fegyházra ítélték és 5 évre kiutasították Magyarországról.

A vádlottak - a kilencedrendű vádlott kivételével - a kiszabott szabadságvesztésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ítélet az ötödrendű vádlottra nézve jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.