Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Január 27. 08:43, hétfő | Belföld

Emelhetik a diákhitel maximális összegét

Emelhetik a diákhitel maximális összegét

A felsőoktatási hallgatók megnőtt kiadásai indokolttá teszik a szabad felhasználású Diákhitel 1 maximális összegének emelését - a témáról hétfői számában ír a Világgazdaság.

A lapnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ (DHK) vezérigazgatója elmondta: új termékeken, a meglévő hiteleknél pedig több változtatás előkészítésén dolgoznak. Így amennyiben a kormány rábólint a tervekre, a következő tanévtől a szabad felhasználású Diákhitel 1 felvehető maximuma magasabb lenne a mostani havi 70 ezer forintnál.

Az emelést indokolja a szakértő szerint az is, hogy az új hitelfelvevők csaknem 80 százaléka már a kérhető hitelmaximumot igényli. Finanszírozási oldalról szintén időszerű az emelés: a diákhitelek a korábbi, 8-10 éves visszafizetési ideje hét év alá szorult, és a törlesztési szakaszban lévő volt hallgatók átlagosan a havi előírt legkisebb törlesztés másfélszeresét fizetik vissza. Így minimálisra esett a kockázati prémium a diákhitel költségszerkezetében.

A központ tervei között szerepel felnőttképzési diákhitel-konstrukció. Ez egyfajta jövedelempótló hitel lenne, amelyet fix kamatozású és fix futamidejű változatban is elindítanának.

Forrás: origo.hu

Kép: Illusztráció - eduline.hu

Címkék: diákhitel, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.