Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 04. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása

Emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium véleményezésre bocsátotta előterjesztésének tervezetét, mely rögzíti, hogy a társadalmi felelősségtudat megköveteli, hogy azokat az áldozatokat, akiket a kommunista diktatúra rendszerében meghurcoltak, mind anyagilag, mind erkölcsileg megfelelően kárpótoljuk. A kormány ezért az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosításával méltó anyagi juttatásban részesíti a jogosultakat.

A kormány célja a még élő, túlnyomó részben ma már igen idős elhurcoltak, fogvatartottak, jogtalanul elítéltek erkölcsi és anyagi elismerése. Ezek az emberek mindvégig hűek maradtak az emberi értékekhez és hagyományokhoz, amelyek így általuk átszálltak a jövő nemzedékeire, ezért elengedhetetlen a méltó elismerésük. A juttatások megemelése hozzájárul a társadalom általi megbecsültség növeléséhez, és a juttatás szélesebb rétegek számára történő elérhetővé tételével együtt javítja a jogosultak életkörülményeit is. Így minél hosszabb, békés öregkort élhetnek meg, emberségből, hazaszeretetből példát mutatva a mai fiatalságnak.

A juttatások emelésére korábban egy másik, a nyugdíjszerű ellátások emeléséről szóló kormányrendelet felhatalmazása alapján került sor. A jogszabálytervezet átvezeti a juttatások jelenlegi (megemelt) összegét az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben. A javaslat „A” változata a 2011-2013. években elmaradt öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban az infláció mértékének megfelelő emelést tartalmaz. A javaslat „B” változata a 2009-2013. években elmaradt öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban az öregségi nyugdíjemelések megfelelő mértékével történő megemelését, továbbá a juttatások 2013. január 1-jétől kezdődően évente a megvalósult átlagos nyugdíjemelés százalékos mértékével történő automatikus emelését tartalmazza. Ezzel egyidejűleg megemelkednek a rehabilitációs rendeletekben szabályozott jogcímeken járó juttatások is.

A módosítás során az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben is átvezetik a juttatások jelenlegi (megemelt) összegét.

Változik a tervezet szerint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék bevezetéséről szóló kormányrendelet is. A kárpótlások emelésének megfelelően itt is módosul a nyugellátásra illetve rendszeres pénzbeli ellátásra vonatkozó jogosultsági összeghatár.

Az észrevételeket július 5-ig az iszfo@kim.gov.hu e-mail címre várják.

A jogszabálytervezet letölthető: a kormany.hu honlapról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.