Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2023. Április 13. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Emmanuel Macron: az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem azt jelenti, hogy a vazallusává válunk

Emmanuel Macron: az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem azt jelenti, hogy a vazallusává válunk

Az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem jelenti azt, hogy a vazallusává válunk - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szerdán Amszterdamban kétnapos hollandiai hivatalos útját lezáró sajtótájékoztatóján.

Macron vasárnap, pekingi látogatásáról hazatérve, a Les Échos francia napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie Tajvan ügyében. Ezt azután mondta, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban. A francia elnök szerdán kijelentette, hogy ezt az álláspontját fenntartja, és továbbra is támogatja a helyzet békés megoldását a feszültség fokozódásának elkerülése végett.

"Szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk, és nem jelenti azt, hogy nincs jogunk saját fejünkkel gondolkozni. Franciaország Tajvan status quójának fenntartása mellett áll, támogatja az 'Egy Kína' politikát és a helyzet békés megoldására irányuló törekvéseket" - hangsúlyozta.

A francia elnök emlékeztetett arra is, hogy pekingi útja előtt telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és egyetértettek abban, hogy az indiai-csendes-óceáni térségnek nyitottnak kell maradnia, és tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot.

Macron hollandiai látogatásának mindkét napját tüntetők zavarták meg. Keddi ünnepélyes beszédét a demonstrálók félbeszakították, és a francia jogállamiság, különösen a vitatott nyugdíjreform miatt vonták kérdőre az elnököt. Szerdán Amszterdamban két embert letartóztatott a rendőrség, mivel támadó jelleggel közelítettek az elnök felé a Franciaországban jelenleg folyó tünetesek tiltakozódalát énekelve.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a tüntetők cselekedeteit.

Fotó: mti

Címkék: macron

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.