Városlista
2022. január 23, vasárnap - Zelma

Hírek

2021. November 06. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

A francia parlament megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a kormány számára, hogy meghosszabbítsa a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát 2022. július 31-ig.

Az ellenzék azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. A jobboldali többségű szenátus csütörtök esti szavazásán csak 2022. február 28-ig adott a kormánynak felhatalmazást, de a kormánypárti többségű nemzetgyűlés a második olvasatban végül 2022. július 31-ig engedélyezte a kormánynak a korlátozások használatát.

A jobbközép Köztársaságiak és a baloldali pártok jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál megtámadják a törvényt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást.

A kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a száz megyéből a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

A magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően ugyanakkor sem a kormány, sem a szakemberek nem számítanak újabb járványhullámra.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 53. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban, az intenzív ágyak ötödét foglalják el a koronavírus szövődményeiben szenvedők, de az ő számuk hetek óta stagnál. Az elhunytak száma 30 és 50 között volt naponta az elmúlt héten.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 22. 15:01, szombat | Külföld

Hangágyút fejlesztettek szmog ellen lengyel kutatók

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.

2022. Január 22. 11:55, szombat | Külföld

Szexuális zaklatással vádolják az egyik tehetségkutató vezető személyiségeit

Szexuális zaklatással, nemi erőszakkal vádolják az egyik zenei tehetségkutató televíziós műsor, a The Voice of Holland vezető személyiségeit - jelentette pénteken a holland sajtó.

2022. Január 22. 10:06, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 346,4 millió, a halálos áldozatoké 5,585 millió a világon

A világon 346 414 295 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 584 890 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.

2022. Január 22. 05:00, szombat | Külföld

Jelentősen csökkent a járvány terjedési ütemét mutató reprodukciós ráta Angliában

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány angliai terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató a pénteken ismertetett új adatok alapján.