Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2021. November 06. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

Engedélyezték a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását Franciaországban

A francia parlament megszavazta pénteken azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a kormány számára, hogy meghosszabbítsa a koronavírussal szembeni védettségi igazolás használatát 2022. július 31-ig.

Az ellenzék azt kifogásolja, hogy a kormány a rendkívüli intézkedéseket az áprilisi elnökválasztáson és azt követő nemzetgyűlési választásokon túl is életben kívánja tartani. A jobboldali többségű szenátus csütörtök esti szavazásán csak 2022. február 28-ig adott a kormánynak felhatalmazást, de a kormánypárti többségű nemzetgyűlés a második olvasatban végül 2022. július 31-ig engedélyezte a kormánynak a korlátozások használatát.

A jobbközép Köztársaságiak és a baloldali pártok jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál megtámadják a törvényt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény szerint november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság 77, az oltásra jogosultak 89 százaléka vette fel a koronavírus elleni oltást.

A kormány szerdán bejelentette, hogy hétfőtől az általános iskolákban ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a koronavírus-járvány miatt: a száz megyéből a jelenlegi 22 helyett 61-ben lesz érvényes a szabályozás, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ötven fölé emelkedett e térségekben.

A magas átoltottságnak és a maszkviselési kötelezettségnek köszönhetően ugyanakkor sem a kormány, sem a szakemberek nem számítanak újabb járványhullámra.

A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek országos átlaga jelenleg 53. A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 6 ezer volt, ez is 10 százalékos emelkedést jelent. A kórházi felvételek száma 4 százalékkal nőtt. Kórházban továbbra is hatezer fertőzöttet ápolnak, s közülük ezren vannak súlyos állapotban, az intenzív ágyak ötödét foglalják el a koronavírus szövődményeiben szenvedők, de az ő számuk hetek óta stagnál. Az elhunytak száma 30 és 50 között volt naponta az elmúlt héten.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 15. 12:01, hétfő | Külföld

A koronavírus-fertőzöttek száma 590,3 millió, a halálos áldozatoké 6,435 millió

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggel frissített adatai szerint.

2022. Augusztus 15. 09:54, hétfő | Külföld

Teherautó hajtott a tömegbe Pennsylvaniában, halálos áldozat és több sérült is van

Jótékonysági rendezvényre összegyűlt tömegbe hajtott szombat este egy kisteherautó Pennsylvania államban, egy ember meghalt, többen megsérültek, az autós később megölt egy nőt - közölte a rendőrség.

2022. Augusztus 14. 17:02, vasárnap | Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

2022. Augusztus 14. 12:04, vasárnap | Külföld

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés