Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Érdemes kiváltani a kiváltó hitelt

Érdemes kiváltani a kiváltó hitelt

Több mint 300 milliárd forint kölcsönt vett fel annak idején 50 ezernél is több család, hogy a végtörlesztésnél kiváltsa a devizahitelét. A kiváltó hitel drága volt, az érintettek havonta tízezreket takaríthatnának meg, ha ismét kiváltanák a hitelüket - írja a Világgazdaság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint csaknem 52 ezer ügyfél vett fel annak idején kiváltó hitelt a bankoktól és takarékszövetkezetektől mintegy 312,7 milliárd forint értékben. A kölcsönök oroszlánrészét 2011 decemberében, 2012 januárjában és februárjában folyósították, akkoriban az átlagos forint lakáshitelek kamata a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint valóban magas volt, decemberben ugyan még alig haladta meg a 10 százalékot, januárban és februárban viszont már 11,21, illetve 11,66 százalékos átlagkamattal folyósították a bankok a kölcsönt.

A hitelek THM-je ekkoriban már 12,3 százalékos volt. Voltak olyan hitelintézetek, amelyek még drágábban adták a kölcsönt a nem egyszer a határidőkkel is komoly meccset vívó ügyfeleknek. „Egyes takarékszövetkezeteknél 13-14 százalék közötti THM-ek is voltak akkoriban” – mondja Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. régióvezetője.

A kamatok azóta persze a legtöbb helyen csökkentek, mivel ezeket valamilyen referenciaszinthez kell kötniük a hitelintézeteknek, és mind a bankközi kamatlábak, mind az alapkamat mérséklődött azóta. A CIB Banknál a lap kérdésére válaszolva elmondták, hogy náluk az ilyen kölcsönök kamata éves kamatperiódus esetén 10,55 százalékról mostanra 8,93 százalékosra csökkent. A Budapest Banknál a 2011 végi 10,75 százalékról 8,4 százalékosra mérséklődött a kölcsönök kamata.

Az FHB-nál a 6 havi bubort követik a lakáshitel-kamatok, ez a ráta 2012 elején a 7,9 százalékot is meghaladta, jelenleg már csak 3,55 százalékon áll, vagyis az FHB-nál is több százalékpontnyit csökkenhetett már az ügyfeleket terhelő kamat. Az UniCreditnél idegen bankos hitel kiváltására összesen 8,87 milliárd forintnyi hitelt fogadtak be a végtörlesztés idején, ebből az aktuális állomány most 6,6 milliárd forint. Náluk a lakáscélú hitelek kamata a 2011 végéig befogadott kölcsönöknél 8,5 százalékon áll, a később befogadottaké viszont még 10 százalékos. A szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 10 és 11,5 százalékon áll a kamatszint.

A különbségek a kamatcsökkenések ellenére is kirívóak lehetnek a végtörlesztés idején felvett és a jelenleg elérhető lakáshitelek kondícióiban. A Benks egyik ügyfele például egy 7 millió forintos takarékszövetkezeti hitelt váltott ki most az egyik nagybanknál úgy, hogy a törlesztőrészlete 20 éves futamidő mellett 78 ezer forintról 52 ezer forintra csökkent – osztja meg a tapasztalatait Kiss Gábor.

Bár az újabb lakáshitelek árelőnye már jó néhány hónapja egyértelmű a régiekhez képest, a kiváltás lehetősége csak mostanában kezdte érdekelni az embereket. „Ennek valószínűleg az erőteljes kamatcsökkenés az oka” – mondja Kiss.

A Budapest Bank szakértői is hasonló tendenciát látnak: „a kiváltás eddig az ügyfelek viszonylag kis részére volt jellemző, a jegybanki alapkamat csökkenésével azonban ismét előtérbe kerülhetnek ezek a lehetőségek” – mondják. A Budapest Bank egyébként rá is hajtott erre a – jellemzően jó adósnak számító – rétegre, pont az ilyen esetekre hozta létre az úgynevezett „enyhítő hitelt”. A CIB-nél és az FHB-nál egyébként eddig nem volt jellemző, hogy az ügyfelek kiváltották volna, sőt az FHB-nál inkább az a jellemző, hogy más hitelintézetek ügyfelei hozzájuk viszik át a végtörlesztés idején felvett drága kölcsönüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során