Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 21. 06:40, szerda | Külföld

Erdőtűz Gran Canarián, 9000 embert kellett kitelepíteni

Erdőtűz Gran Canarián, 9000 embert kellett kitelepíteni

A mostani erdőtűz sokkal súlyosabb volt, mint az egy héttel ezelőtti. A lángok egyelőre megkímélték a turisztikailag frekventált üdülőterületeket.

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az egy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az elnök környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet, amely a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén Valleseco térségében – írta az MTI.

Hangsúlyozta, a mostani tűzeset "sokkal súlyosabb", mint amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. Hétfőn délután két további tűzoltó repülőgép érkezett Sevillából. - ismertette a sziget elnöke

A spanyol közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint mintegy 250-en, köztük a katonaság speciális tűzoltó egységének tagjai igyekeznek megfékezni a lángokat a földön, a levegőből pedig összesen 11 helikopterrel és repülőgéppel oltanak.

A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet, a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél.
A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik. A tűz miatt hat autóutat kellett lezárni.

Hétfőn a BBC már arról írt, hogy mintegy 9000 embert kellett evakuálni a hegyvidéken két frontot támadó erdőtűz miatt. A lángok egyelőre megkímélték a lakóövezeteket és turisztikailag frekventált üdülőterületeket.

Gran Canarián 2007-ben jegyezték fel a sziget történetének legsúlyosabb erdőtüzét, akkor több mint 3500 hektárnyi zöldterület pusztult el.
A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai országban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.

Forrás: turizmus.com

Fotó: EPA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).