Városlista
2019. augusztus 20, kedd - István

Hírek

2010. Március 23. 13:33, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Érezhetően nem vásárolnak annyit

Érezhetően nem vásárolnak annyit

A kiskereskedelmi forgalom volumene 5,6 százalékkal maradt el az év első hónapjában a tavalyi januári adathoz képest – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mintegy 3,7 százalékkal csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban az előző év azonos időszakához képest. Az eladások zömét lebonyolító üzletek - hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - eladásai pedig 4 százalékkal maradtak el a tavaly januári adatoktól.

A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az előző év azonos időszakihoz képest januárban 7 százalékkal csökkent, tavaly decemberhez képest azonban 2 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékű visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes (18,8 százalék), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (12,6 százalék) üzletek eladásaiban volt. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,4 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos időszakához képest, és 7,3 százalékkal maradtak a tavaly decemberi adatoktól.

Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,6 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban, az eurózóna országaiban is csökkenést mértek: 1,3 százalékkal marad el ez az adat az előző év hasonló időszakához képest az Eurostat gyorsbecslése szerint. Az éves adatok szerint növekedést négy országban tapasztaltak: Svédországban, Máltán, Ausztriában és Portugáliában, a többi országban csökkent a forgalom. A legnagyobb, 16 százalékos visszaesés Lettországban volt 2009 azonos időszakához képest.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 16:16, péntek | Belföld

Jön a mozikba CURTIZ a magyar oscar-díjas rendezőtől

Szeptember 12-étől a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar "életrajzi noir"

2019. Augusztus 16. 15:05, péntek | Belföld

Felújítják a tatabányai Csónakázó-tó környékét

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját és az ott található Csónakázó-tavat.