Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2010. Március 23. 13:33, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Érezhetően nem vásárolnak annyit

Érezhetően nem vásárolnak annyit

A kiskereskedelmi forgalom volumene 5,6 százalékkal maradt el az év első hónapjában a tavalyi januári adathoz képest – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mintegy 3,7 százalékkal csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban az előző év azonos időszakához képest. Az eladások zömét lebonyolító üzletek - hiper- és szupermarketek, vegyesboltok - eladásai pedig 4 százalékkal maradtak el a tavaly januári adatoktól.

A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az előző év azonos időszakihoz képest januárban 7 százalékkal csökkent, tavaly decemberhez képest azonban 2 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékű visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes (18,8 százalék), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (12,6 százalék) üzletek eladásaiban volt. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,4 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos időszakához képest, és 7,3 százalékkal maradtak a tavaly decemberi adatoktól.

Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,6 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban, az eurózóna országaiban is csökkenést mértek: 1,3 százalékkal marad el ez az adat az előző év hasonló időszakához képest az Eurostat gyorsbecslése szerint. Az éves adatok szerint növekedést négy országban tapasztaltak: Svédországban, Máltán, Ausztriában és Portugáliában, a többi országban csökkent a forgalom. A legnagyobb, 16 százalékos visszaesés Lettországban volt 2009 azonos időszakához képest.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 14:09, vasárnap | Belföld

Letartóztatták és házi őrizetbe helyezték a tinédzser budai fegyveres rablókat

Két fiatal letartóztatását és két másik bűnügyi felügyeletét rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság a fiatalkorú budai fegyveres rablók közül fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt.

2019. December 15. 11:06, vasárnap | Belföld

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

Súlyos balesetet szenvedett egy barlangtúrázó szombaton kora este a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban, a 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták a felszínre a barlangi mentők

2019. December 15. 09:55, vasárnap | Belföld

Egész napos műsorral zárul a Jónak lenni jó! jótékonysági kampány

Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó!, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítvány.

2019. December 15. 09:54, vasárnap | Belföld

Vonat és kamion ütközött össze Kunszentmártonnál

Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató a 45-ös főúton, Kunszentmárton térségében, a vasúti átjáróban - tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t vasárnap kora reggel.