Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2011. November 10. 18:20, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Erős izomtapadások, csontkinövés Szent László koponyáján - Fotógaléria

Erős izomtapadások, csontkinövés Szent László koponyáján - Fotógaléria

Szent László királynak nem voltak szuvas fogai és volt egy jóindulatú csontkinövése a koponyáján. Ezeket a tényeket ma közölték a sajtóval a Győri Egyházmegyei Hivatal Hittudományi Főiskoláján.

A Győri Egyházmegye kért fel szakemberekből álló kutatócsoportot egy egyedülálló, átfogó természettudományos és műszaki vizsgálatra, a győri bazilikában őrzött Szent László-hermán és a benne található koponyaereklyén. A vizsgálat még tart, de részeredményekről már be tudnak számolni. A cél, hogy egy nemzetközileg is elismert szakember arcrekonstrukciót készítsen a királyról, így elénk tárhassa Szent László arcvonásait. Genetikusok, archeogenetikusok, antropológusok és még sorolhatnám, hogy hány szakember vizsgálta a koponyát, hallószervet, fogakat. Egy nagy családdá kovácsolta össze Magyarország kiváló tudósait az 1095-ben elhunyt király. A herma hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje, ezért is nagy tisztelet övezte a vizsgálat során. A szakemberek Győrben arról beszéltek, hogy felemelő és megtisztelő érzés volt kezeik között tartani a koponyát. Dr. Pálfi György antropológus számolt be az eredményekről az InfoGyőrnek, aki elmondta, hogy jó megtartási állapotú koponyát találtak az ereklyében, kis hibákkal, amit az ereklye okozott. Valószínűsíthető, hogy Szent László koponyájáról van szó, bár ez még nem hiteles személyazonosítás. Férfias, kifejezetten maszkulin koponya, erős izomtapadással. 50-60 évet élt tulajdonosa, tehát minden egybevág. A csontkinövést és a fogazatot még tanulmányozzák. Pálfi György azt mondta, ez a vizsgálat különleges állapot, különleges helyzet volt minden szakembernek, ő azt érezte, részévé vált a történelemnek, ilyen esemény csak néhány embernek adatik meg az életben.

A vizsgálatok során kiderült információk felhasználásával lehetőség nyílhat a hazánkban és külföldön őrzött, Szent László királyunknak tulajdonított egyéb ereklyék felkutatására is. Valamint a kutatás során készült nagyszerű, művészi és látványos fotókból a jövőben egy kiállítás is nyílik majd.

Ide kattintva tekinthetőek meg a vizsgálatról a fotók.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.