Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2010. Február 25. 14:52, csütörtök | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Erősen sugároznak a hazai szoláriumok

Erősen sugároznak a hazai szoláriumok

A legfrissebb vizsgálatok szerint a hazai szoláriumok több mint 95 százaléka nem felel meg az előírásoknak, azaz a kelleténél erősebb sugárzást bocsát ki. Ezzel a vizsgálatban részt vevő 10 európai ország között az utolsó előtti hel

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóságának akciója során a piacfelügyeleti hatóságok több mint 300 helyszínen összesen 516 szoláriumágyat ellenőriztek, 10 európai országban.

"Mint kiderült, gyakran sem a sugárzás erősségére, sem a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat nem tartják be a szolgáltatók" - mondta Cserti Istvánné, a MKEH Piacfelügyeleti Osztályának osztályvezetője.

Magyarországon az MKEH munkatársai 28 helyszínen, 68 ágyat vizsgáltak meg. A felmérés szerint a szoláriumok több mint 95 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó előírásoknak, amely nem haladhatná meg a 0,3 Watt per négyzetmétert. A legmagasabb érték közel ötszöröse volt a megengedettnek. Ráadásul a berendezéseken gyakran az általános jelöléseket sem tüntették fel.

"Nem hívják fel például a figyelmet arra, hogy az UV-sugárzás sérülést okozhat, sőt sokszor a magyar nyelvű figyelmeztető felirat is hiányzik" - mondta a szakember.

Az UV-sugárzás legveszélyesebb és legalattomosabb következménye a bőrrák, amely nem azonnal, hanem néhány év vagy esetleg évtized után alakul ki. A bőrrákos megbetegedések száma egyébként 15-20 évente megduplázódik, amelyért egyebek mellett a nagyon erős sugárzókkal felszerelt szoláriumokat teszik felelőssé.

Az eredmények alapján a tagországok és az Unió illetékesei az akció folytatásáról döntöttek, így a közös szolárium-ellenőrzési akció már 12 tagországban folytatódik 2010-2011-ben.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 05:01, vasárnap | Belföld

Jelentős fagy várható a jövő héten

Jelentős fagy várható a jövő héten - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

2020. Március 29. 05:00, vasárnap | Belföld

A szabályok betartása gátolja a vírus terjedését

A kormány koronavírus-járvány ügyében hozott minden döntésének az a célja, hogy gátolni, lassítani lehessen a vírus terjedését és az egészségügyi ellátórendszer, az ott dolgozók fel tudjanak készülni a betegek ellátására

2020. Március 28. 18:20, szombat | Belföld

Szijjártó: hosszú távra kell berendezkedni a járvány elleni védekezésben

A koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni, ez már beigazolódott, és a hosszú távú védekezést több területen kell végrehajtani - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

2020. Március 28. 18:07, szombat | Belföld

Házhoz viszi a könyveket az időseknek több könyvtár

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája.