Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Április 13. 07:31, kedd | Belföld
Forrás: FH

Erősödött a forint az első forduló után

Erősödött a forint az első forduló után

A piacok nyugodtan fogadták a választások első fordulójának eredményét. A forint erősödött, a BUX egyenletesen emelkedő szinten mozog. A folyamatokat befolyásolja a hétvégi megállapodás Görögország jelentős összegű uniós kisegíté

A forint hétfő délelőtt 10 óra előtt 265,6-ig erősödött az euróval szemben, a Budapesti Értéktőzsde indexe 1,7 százalékkal 15 592 pontig emelkedett a pénteki záróértékhez képest. Az európai, közte a térségi börzék mind ennél kisebb mértékben erősödtek, a különbség valószínűleg a magyarországi választásokra adott piaci válasz - hangsúlyozta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. és Kovács Roland, az Euilor Befektetési Zrt. elemzője.


Vasárnap jelentős összegű, 30 milliárd eurós segélykeretről állapodtak meg az uniós tagországok az államcsőd szélén billegő Görögország esetleges megsegítése érdekében, ez kétségkívül "bezavar" a magyarországi folyamatokba - mondta Samu. Kovács szerint a következő napokban a görög hatás erősebb lesz itthon is, mint a választások eredménye.


A piac azt várta-várja, hogy a Fidesz egymaga kap kétharmados kormányzati felhatalmazást, és ennek birtokában hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez, tovább a minősített többséget igénylő önkormányzati rendszerhez. Samu János szerint most sem lesz szükség nagyobb költségvetési szigorra, mint 1998. után, amikor a Fidesz két éven át ilyen gazdaságpolitikát folytatott. Kovács Roland úgy véli, hogy a Fidesz-kormány meg fog állapodni az IMF-fel új hitelkeretről, ami segítheti a reformok végrehajtását. Az Equilor elemzője arra számít, hogy a következő kormány kissé "tágítani fog" a költségvetési hiányon annak érdekében, hogy az átalakításokhoz nagyobb mozgástere legyen. Osztogató gazdaságpolitika nem várható, mint ahogy ebből fakadó csalódás sem a közvéleményben.


Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.