Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Április 01. 06:39, csütörtök | Belföld
Forrás: FH

Este 8-tól járható az M6-os

Este 8-tól járható az M6-os

Az utolsó pillanatig húzódó viták ellenére átadták az M6-os autópálya Dunaújváros és Pécs közötti szakaszát. A beruházás időre elkészült, este nyolc órától bárki használhatja majd. A sztráda építésénél több, halálos kime

Az autópálya a levegőből. Csomópontok, alagút, hidak. Tükörsima aszfalt. A sztráda két év alatt készült el, 87 híd van rajta, közte a 866 méter hosszú szebényi völgyhíd, amely Magyarország második leghosszabb viaduktja. Az autópálya Szekszárd és Pécs közötti szakasza az első olyan gyorsforgalmi út az országban, amelyen alagutak vannak, összesen négy, a leghosszabb 1331 méteres.



Csak egy gombnyomásnyi ideig tartott forgalomba helyezni az autópályát. A valóságban azonban ez nem volt ennyire egyszerű. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az átadás előtti utolsó percekben adta csak ki az autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszára az ideiglenes használatbavételi engedélyt. Paksnál az egyik völgyzáró gát hídja ugyanis megcsúszott, ezt ki kell majd javítani. Autózni azonban már lehet rajta.



„Az M6-os autópálya szerdai átadásával Budapest és Pécs között a közlekedés távolsága bő háromnegyed órával rövidül" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök.



A kivitelezők az építkezés idején több mint húszmillió köbméter földet mozgattak meg, és több mint két és fél millió négyzetmétert aszfaltoztak le. Az építkezést tragédiák és botrányok is kísérték. Összesen öt munkás vesztette életét. Az egyik alagút az építkezés alatt többször beomlott, emiatt több mint két hónapig állt a munka.



Az alagutak azóta elkészültek, a legmodernebb technológiát építették beléjük. Kamerával figyelik a forgalmat, ha pedig bármilyen baleset történik, hangosbeszélőn utasítják az autósokat.
A Fidesz szerint is nagyon nagy szükség volt az autópályára. A pécsiek azonban most „zsákutcába" kerültek.



„Nem megy tovább az autópálya sem külföldre, sem Baranya többi részeire, és ide hozzánk Pécs városába fog beözönleni ez a forgalom, úgyhogy a déli városrész lakói mindenféle módon tiltakoznak emiatt" - mondta Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő.



Az M6-os autópálya összesen 385 milliárd forintba került. Ezt a pénzt 28 év alatt kell kifizetni, és ebben a díjban benne van a karbantartás is. Az autópályát az állam és magáncégek együtt építették. A sztrádát este nyolc órától bárki használhatja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.