Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 05. 13:46, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Észak-Magyarországi Felsőoktatási Szövetség alakult

Észak-Magyarországi Felsőoktatási Szövetség alakult

Három intézmény lépett szövetségre egymással március 5-én: az egri Eszterházy Károly Főiskola, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, valamint a Miskolci Egyetem szándéknyilatkozattal alapította meg az Észak-Magyarországi Felsőoktatás

A felek szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a képzés, a kutatás és a pályázatok területén. Az intézmények már korábban is együttműködtek: a miskolciak Baross Gábor-pályázata az áthallgatást és az oktatás egységesítését célozta meg a gyöngyösi és az egri főiskola bevonásával. A hálózat megteremtésével azonban magmarad autonómiájuk és saját tulajdonuk.
Az együttműködés lehetőségét a 2009. január 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás teremti meg, mely az oktatási miniszter részéről lehetővé teszi új szerveződési formák elterjedésének támogatását, az intézmények által kezdeményezett, a törvényben meghatározott szabályoktól részben eltérő hálózatfejlesztés engedélyezését. Az intézmények megkezdik a konkrét megállapodások előkészítését tartalmazó dokumentum-tervezetek kidolgozását, melyek érintik az intézmények teljes körű működését. A megállapodás értelmében a felek fokozzák a tudás- és technológiatranszfer tevékenységüket, és ezzel elősegítik a régióban a legkorszerűbb technológiák meghonosítását, illetve a nemzetközi versenyképesség növelését. Továbbá figyelmet fordítanak a régió változó szükségleteire, felszámolják az ésszerűtlen párhuzamosságokat, valamint igyekszenek megakadályozni a hátrányos helyzetű régiók további lemaradását.
Az együttműködő felek szándéka szerint a szövetség intézményeinek mesterképzéseire úgy jelentkezhetnek majd a hallgatók, hogy már az alapképzésben, a diploma megszerzése előtt tudják, melyikben milyen tárgyak számítanak a felvételikor.
A három intézmény februárban már közösen adta be kutatás-fejlesztési pályázatát 3,5 milliárd forintos uniós összegre. Céljuk ezzel a környezetvédelem, az energiatakarékosság, a nanotechnológia, a logisztika, illetve az alkalmazott informatika fejlesztése.

(www.edupress.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.