Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. November 29. 15:23, kedd | PR

Étkészlet, avagy az asztal dísze

Étkészlet, avagy az asztal dísze

Közeledik a Karácsony, az év egyik legmeghittebb ünnepe, amikor az étkészlet kapja a főszerepet az ünnepi asztalnál. Ilyenkor kinek ne jutna eszébe a szépen megterített asztal és rajta egy csodálatos teríték?

Sokunknak vannak szerintem ezzel kapcsolatos gyermekkori emlékeink, mikor a nagyszüleink elővették a szekrényből a féltve őrzött mintás porcelán étkészletet az ünnepi alkalmakra. Ma már nem akkora divat több étkészletet tartani egy háztartásban, pedig kétségtelenül fontos lenne, hiszen emeli az ünnepek hangulatát.

Mit is tartalmaz pontosan egy teljes étkészlet?


Mire érdemes figyelni a vásárlásnál, ha tökéletesen megterített asztalt szeretnénk akár az ünnepekre akár a hétköznapokon? Az étkészletnek mindenképpen tartalmaznia kell mélytányért, lapostányért és csemegetányért is. Ez az alapkészlet, ha úgy vesszük. A szettben lehet még ezen felül kínáló tál, salátás és szószos tál, húsos tál és leveses tál is.

De lehet benne leveses csésze alátéttel, komplett kávéskészlet, csészékkel, alátétekkel, kávéskannával, tejszín kiöntővel. Van olyan étkészlet, ami még gyertyatartót is tartalmaz. Felmerül a kérdés hány részes egy szett? Nos ez attól függ csupán, hogy hány fős a család, illetve, hogy mekkora vendégsereget szoktunk meghívni. A klasszikus szettek minimum négyfősek, de van természetesen hat vagy akár nyolcfős család részére készült szett is.

Milyen anyagból készülhet az étkészlet?


Azt már tudjuk, hogy mit kell tartalmaznia egy készletnek, most ejtsünk pár szót az anyagokról is. Klasszikusan porcelánból készülnek, de ma már létezik műanyag, melamim és üveg alapanyagú tányérsor is. Otthoni hosszú távú felhasználásra a porcelán a legalkalmasabb választás, nehezen mattul, jól bírja a tisztítószereket.

Mintákban és színekben pedig szinte végtelen a választék. Egyszínűektől egészen az arany szegélyesekig. Csak rajtunk múlik milyet is választunk ,no és persze a pénztárcánk vastagságán. A háztartásokban leginkább az egyszerű, mosogatógépben is mosható, többnyire fehér tányérok, csészék találhatóak meg, illetve az ünnepi étkészlet sok helyütt díszes, Zsolnay, esetleg Herendi porcelán.

Formájukat tekintve egyre népszerűbbek a hagyományos kerek formák mellett a négyzet alakú tányérok is, melyek modern, formabontó megjelenésükkel vidámságot visznek a terítésbe.
Nagyon fontos szempont lehet továbbá napjainkban, hogy az adott étkészlet használható-e mikrohullámú sütőben, vagy sem, ezért az aranyozott szélű étkészletek veszítettek a népszerűségükből, illetve csak nagyon ünnepi alkalmakkor kerülnek asztalra.

Továbbá napjainkban egyre nagyobb teret kap a mosogatógép is, nos nem minden minta szereti a gépi mosogatást. Érdemes a vásárlás előtt erről is tájékozódni. Ha már szettben gondolkodunk mindenképpen érdemes megnézni, hogy desszertes tányér, kávéskészlet, gyümölcsöstál van-e a készletből? Persze amennyiben bővíteni szeretnénk. Ha megtaláltuk a nekünk tetsző darabot, akkor pedig nincsen más dolgunk, mint végiggondolni az első menüsort amit fel szeretnénk szolgálni benne.

Az éttermek esetében kicsit más a helyzet, ott továbbra is a fehér étkészletek vezetik a listát egyszerűségük, szépségük, praktikumuk okán. Közületek, éttermek, kifőzdék,de akár magánszemélyek is megtalálják a számukra legmegfelelőbb készleteket a gasztronagyker.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.