Városlista
2020. október 28, szerda - Simon

Hírek

2020. Március 30. 09:03, hétfő | Belföld

Étkezési kisokos segít a vásárlási mennyiségen

Étkezési kisokos segít a vásárlási mennyiségen

Amióta Magyarországon is megjelent a koronavírus, többször is vásárlási láz tört ki az állampolgárok között.

Szinte kifosztották a boltokat, és olyan termékeket is vásároltak, amelyekre nincs is szükségük az otthoni karatén időszakában. Éppen ezért a táplálkozástudományi szakemberek elkészítettek egy étkezési kisokost, amely segítséget nyújt abban, hogy egy-két hetes periódusra adott élelmiszerből mekkora mennyiséget érdemes vásárolni.

A vásárlási láz a szociológusok, a közgazdászok mellett a táplálkozástudományi szakembereknek is feltűnt.

Mit és mennyit érdemes vásárolni?

Papp Andrea táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy miután szembesültek a pánikvásárlással, úgy gondolták munkatársaival, eljött az ideje, hogy kiadjanak egy tájékoztató anyagot, amellyel segíthetnek. Ebben részletesen leírják, hogy mekkora mennyiséget érdemes beszerezni kéthetes periódusra az adott élelmiszerekből.

Hozzátette, több szakember együttműködésével megalkották az étkezési kisokost, amelyben makrotápanyagok szerint csoportosították az élelmiszereket.

A kisokosból kiderül, hogy egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitást végző felnőttnek két hétre pékáruból körülbelül két kilogrammot érdemes vásárolnia, illetve más szénhidrátforrásból, burgonyából, száraz hüvelyesekből, tésztából és gabonapehelyből is elégséges a két kilogramm beszerzése.

Papp Andrea elmondta, fehérjét tartalmazó termékekből, húsfélékből, felvágottakból és halból az ajánlott mennyiség ugyancsak két kilogramm. Emellett ajánlatos körülbelül hét liter tej, illetve ennek a mennyiségnek megfelelő tejtermék vásárlása is.

Hozzátette, hosszan elálló zöldségből, gyümölcsből akár nagyobb mennyiséget is lehet vásárolni, akár tíz kilogrammot is.

Fontos a tudatosság

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint járványidőszak esetén is fontos a tudatosság. Felelősségteljesen vásároljunk, csak annyi élelmiszert szerezzünk be, amennyi fedezi saját szükségleteinket – hívta fel a figyelmet.

Azt is elmondta, több platformon is azt hangsúlyozzák, ebben az időszakban kiemelten fontos a friss zöldség, illetve gyümölcs fogyasztása a vitaminpótlás szempontjából. Azonban, ha éppen nincs lehetőség beszerezni friss zöldséget, nincs ok pánikra, mivel a fagyasztott zöldségek vitamintartalma is magas.

„Fontos, hogy a fagyasztott zöldségeket párolva készítsük el, mivel így őrizhető meg leginkább magas vitaminértéke” – tette hozzá.

Antal Emese elmondta, hogy a kisokos elkészítésénél a mindennapi és javasolt élelmiszereket gyűjtötték össze, ezért is maradtak ki a listából az édességek. Hozzátette, azonban ebben az időszakban sem kell nélkülöznünk ezeket a termékeket, csak figyeljünk oda, hogy ne a fő étkezések helyét váltsák fel.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Illusztráció - MTI/AP/Petr David Josek

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 18:06, szerda | Belföld

Egyre több magyar vásárol külföldi webáruházból

Évről évre nő az online vásárlások és a vásárlók száma is Magyarországon, a felnőtt lakosságból 3,3 millióan vásárolnak online és közülük több mint 2 millióan külföldről is, főleg Kínából rendeltek már terméket

2020. Október 28. 17:08, szerda | Belföld

Elítéltek egy halálos balesetet okozó nőt

Két év felfüggesztett fogházra ítélt a Kecskeméti Járásbíróság előkészítő ülésen egy orgoványi nőt, aki két évvel ezelőtt elütött két, járdán sétáló férfit, akik közül az egyik belehalt sérüléseibe

2020. Október 28. 14:05, szerda | Belföld

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség

2020. Október 28. 12:07, szerda | Belföld

Csütörtöktől tovább lesznek nyitva a temetők, elmaradnak a közös megemlékezések

Csütörtöktől meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, az idén mindenszentek és halottak napján a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a Budapesti Temetkezési Intézet megemlékezései.