Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 03. 15:06, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Európa Filmdíjak magyar esélyekkel

Ma este adják át Berlinben az Európa Filmdíjakat, ahol Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában nyerhet, de az igazi favorit A király beszéde és a Melankólia.

Ma este 20 órától az európai filmszakma krémje Berlinben ünnepel, s a kétórás díjátadón kiválasztják az idei év legjobb kontinentális teljesítményeit. Az Európai Filmdíj átadót idén 24. alkalommal rendezik meg, s minden páros évben a német főváros az esemény házigazdája.

Az idei jelöltlista az elmúlt évek legerősebb versenyét ígéri, s bár akadnak favoritok, a végső győzteseket talán soha nem volt olyan nehéz megtippelni, mint idén. A jelöltek között ugyanis szerepel az idei Oscar-gálán díjazott A király beszéde és a legjobb külföldi film kategóriában nyertes dán Egy jobb világ, valamint Lars von Trier Melankólia című mozija is. Mellettük titkos favoritnak számít az idei év egyik legkellemesebb meglepetése, a Hollywood aranykoráról szóló, Cannes-i díjazott némafilm, a The Artist.

Tarr Béla A torinói ló című alkotása három kategóriában jelölt: a rendezésért, az operatőri munkáért és a filmzenéért díjazhatják a magyar filmet. A díj 24 éves történetében több magyar sikert is elkönyvelhettünk: Pálfi György, Szabó István, Szász János és Bereményi Géza is kapott már európai elismerést. Tavaly Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje került be a jelöltek körébe, legutoljára pedig 2006-ban Kenyeres Bálint Before Dawn kisfilmje kapta meg az elismerést. Tarr esélyeit nehéz megtippelni, több szakmabeli szerint az operatőr Fred Kelemen nyerhet, mások úgy vélik, a Tarr a rendezői díjat is megnyerheti, mintegy életműdíj gyanánt. Kétségtelen, hogy régen volt ennyire nagy figyelem egy magyar jelölt iránt, ráadásul A torinói ló fajsúlyos kategóriákban érintett egy meglehetősen kiegyensúlyozott mezőnyben.

A korábban bejelentett díjak közül az európai koprodukciós díjat idén a spanyol producer, Mariela Besuievsky kapja. Munkássága elismeréseképp Mads Mikkelsen, dán színész különdíjat kap, az életműdíjat pedig idén a brit rendezőnek, Stephen Frearsnek ítélték oda. Az Európa Filmdíjátadóra évről évre kiemelt figyelem összpontosul. Idén több mint 25 televíziós stáb és harmincnál több akkreditált fotós tudósít a vörös szőnyeg mellől, a sajtóközpontból pedig több mint 150 akkreditált újságíró kíséri figyelemmel a díjkiosztót. A Magyar Nemzet Online élőben tudósít a gáláról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.