Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2011. November 16. 07:02, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Európa megújítását tűzték ki célul

Európa megújítását tűzték ki célul

Európa megújításáért száll síkra az Európai Bizottság kedden ismertetett jövő évi munkaprogramjában.

Fő jelszavai a stabilitás, a felelősségvállalás, a növekedés, a munkahelyteremtés, a szolidaritás, valamint „nagyobb nyomaték biztosítása az unió szavának a nagyvilágban”.

Európa megújításáért száll síkra az Európai Bizottság kedden ismertetett jövő évi munkaprogramjában. A tervet José Manuel Durao Barroso, az európai uniós végrehajtó testület elnöke személyesen ismertette az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A munkaprogram fő jelszavai a stabilitás, felelősségvállalás, növekedés, munkahelyteremtés, szolidaritás, valamint „nagyobb nyomaték biztosítása az unió szavának a nagyvilágban”.

Barroso az EP-képviselők előtti beszédében kifejtette: a program címén azt kell érteni, hogy a bizottság szerint a jelenlegi nehéz időszak lezárása érdekében az uniós intézmények között tovább kell fokozni az együttműködést, és közös erőfeszítéseket kell tenni, amelyek gyors és hatékony választ adnak a gazdasági válságra.

A terv egyebek között azt részletezi, hogy a bizottság milyen további intézkedésekkel kívánja kiegészíteni a válság megoldását célzó javaslatcsomagot. Eszerint jövőre a bizottság szeretne eljutni a pénzügyi ágazat reformjának lezárásához, különös hangsúlyt fektetve a befektetők védelmére. További lehetőségeket keres a testület az egységes uniós belső piac kiaknázására is.

Kiemelt cél a kereskedelmi megállapodások rendkívül széles körének előmozdítása, valamint az is, hogy az EU továbbra is „támogatást nyújtson a dél-mediterrán térség békés és virágzó fejlődéséhez”. Jövőre a bizottság 129 új kezdeményezést tervez, emellett további intézkedéseket az uniós jogszabályrendszer egyszerűsítésére és az adminisztratív terhek csökkentésére.

„Közös húzóerőként kell működnie”

A program EP-vitájában felszólalt mások mellett Szájer József, a Fidesz delegációjának elnöke, aki hangoztatta, hogy a nemzetközi gazdasági válság utáni talpra állásban a brüsszeli bizottságnak és az Európai Parlamentnek közös húzóerőként kell működnie. Az Európai Néppárt nevében támogatásáról biztosította a Barroso-bizottság elképzeléseit. Mint mondta, a frakció azt tekinti a bizottsági tevékenység tesztjének, hogy a tényleges lépések, jogszabályok valóban hozzájárulnak-e majd az általános uniós célok megvalósításához.

Őry Csaba (Fidesz) egyetértését fejezte ki azzal, hogy jövőre is a növekedésre és a munkahelyteremtésre kell koncentrálni. Bírálta ugyanakkor a bizottság munkatempóját, emlékeztetve arra, hogy a testület az idei évi programban szereplő több céldátumot nem tudott tartani.

Gurmai Zita (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012 nehéz év lesz. A feladatok közül kiemelte a női esélyegyenlőség javítását, különös tekintettel a nyugdíjreformra, valamint a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvével kapcsolatos 2004-es irányelv érvényesítését. Fontosnak mondta, hogy jövő tavasszal ténylegesen megkezdheti működését az állampolgári jogszabály-alkotási kezdeményezés újonnan bevezetett intézménye.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 17:06, szerda | Külföld

Nyárig a szlovén lakosság 70 százalékát beoltanák

A kedvező járványügyi helyzet miatt enyhíthetnek a korlátozásokon Szlovéniában, például újraindulna a tanítás, Janez Jansa miniszterelnök bejelentése szerint pedig a nyár elejéig a lakosság 70 százalékát is beoltanák.

2021. Január 20. 15:01, szerda | Külföld

Hamarosan négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat

2021. Január 20. 14:02, szerda | Külföld

Meghosszabbítják és megszigorítják a korlátozásokat Németországban

Elővigyázatosságból február közepéig meghosszabbítják és meg is szigorítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák a koronavírus korábbiaknál fertőzőképesebb változatának szétterjedését

2021. Január 20. 12:01, szerda | Külföld

Elnökségének vívmányait dicsérte búcsúbeszédében Donald Trump

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.