Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Június 06. 07:34, vasárnap | Sport
Forrás: Extrémmotorsport

Európa legjobbjai száguldanak Nyírádon

Európa legjobbjai száguldanak Nyírádon

A szabadedzésekkel és a hivatalos időmérő edzéssel kezdetét vette az ötödik nyirádi ralikrossz Európa-bajnoki futam június 5-én szombaton. A versenyen három kategóriában összesen 51 versenyző áll rajthoz. Az időmérő edzésen, azaz eg

Divízió 1.:
20 versenyzővel a csúcskategóriában kezdődött meg a 2010-es nyirádi Eb-futam, akik között két hazai kedvenc, az egyaránt többszörös magyar bajnoknak számító Kotán Péter és Harsányi Zoltán sikeréért is szoríthatnak a hétvége során a helyszínre kilátogató szurkolók.
Az első szabadedzésen épp az a Ludvig Hunsbedt futotta a leggyorsabb köridőt, aki nem olyan régen egy nyirádi teszttel hangolta finomra autóját az idei szezonra, így riválisainál valamivel frissebb élményei vannak a nyirádi katlanról.
Hunsbedt a nap további eddigi részében is rendkívül erős tempót diktált - a második szabadedzésen a harmadik lett a svéd Michael Jernberg és a norvég Sverre Isachsen (a bajnokság két éllovasa) mögött, az időmérő edzésen pedig a második Isachsen mögött.
A hivatalos időmérő edzést tehát a bajnoki címvédő és jelenlegi éllovas Isachsen nyerte Hunsbedt és az angol Liam Doran előtt. Az idei Európa-bajnokság első két futamát megnyerő Jernberg a negyedik, a tizennégyszeres Európa-bajnok Kenneth Hansen a hatodik helyen zárt egy gyorskör alapján.
A magyarok is jól kezdtek: Harsányi a 14., Kotán pedig a 16. legjobb időt futotta az időmérő edzésen.

Divízió 1/A:
A divízió 1-hez hasonlóan az első-kerékmeghajtású autók géposztályában is 20 versenyző ment át a hivatalos gépátvételen. Közülük a bajnokság jelenlegi éllovasa, az orosz Timur Timerzsanov kezdte a leggyorsabban a nyirádi hétvégét, aki az első szabadedzést megnyerte, a második szabadedzésen a második leggyorsabb időt futotta, a hivatalos időmérő edzésen pedig ismét ő bizonyult a leggyorsabbnak.
Az első előfutam-sorozatnak tehát Timerzsanov vághat neki a legkedvezőbb rajtbesorolással, ami némi előnyt ugyan jelenthet, ám a verseny lényegi része az előfutamokkal veszi majd kezdetét. Az időmérő edzésen Timerzsanov mögött honfitársa, Ildar Rakmatulin futotta a leggyorsabb kört, harmadikként pedig a svéd Johan Larsson, a második szabadedzés leggyorsabb versenyzője zárt.
Úgy fest tehát, a Kenneth Hansen csapatában versenyző svédnek végre kezd összeállni az idei technikája, így vélhetőleg vele is komolyan kell számolni a hétvége további részében is.
A kategória magyarjai közül a nyolcszoros magyar bajnok Bánkuti Gábor kezdett a legjobban a Nyirádon, ő a szerencseszámának megfelelő 13. helyen zárta az időmérőt, míg a magyar bajnok Majerszky Gábor a 16., Ujházi Béla a 17. leggyorsabbnak bizonyult egyetlen gyorskörön.

Divízió 2.:
A hátsó-kerékmeghajtású autók kategóriájában 12 versenyző részvételével kezdődött meg a 2010-es nyirádi Eb-futam, a sportág hazai szurkolóinak legnagyobb sajnálatára magyar versenyző nélkül. Fodor György és csapata minden igyekezetük ellenére nem tudtak időben elkészülni vadonatúj Peugeot 206-osukkal, amit mutatóban azért magukkal hoztak Nyirádra, így a depóban egész hétvégén megcsodálható lesz.
Az első szabadedzést a norvég Lars Oivind Enerberg nyerte honfitársa, Knut Ove Borseth tavalyi Európa-bajnok autójával, a második szabadedzésen viszont Borseth saját idei autójával visszavágott, és ekkor már ő volt a leggyorsabb. Ezt követően a hivatalos időmérő edzésen ismét Enerberg futotta a leggyorsabb köridőt, őt a legutóbbi, angliai Eb-futamot megnyerő ír Derek Tohill és Borseth követték az eredménylistán.

A hétvége programja szombaton 16 órától az első előfutam-sorozattal folytatódik, ahol már futamonként 5-5 autó megy egymásra ölre a pálya a minél jobb eredmény eléréséért.

Vasárnap délelőtt az előfutamokat rendezik, délután pedig a döntőben szurkolhatunk a magyaroknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.