Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. December 05. 16:20, szerda | Belföld

Európai díjat nyert a fővárosi állatkert legújabb épülete

Európai díjat nyert a fővárosi állatkert legújabb épülete

Az idei International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Paulinyi-Reith & Partners által tervezett Pannon Park Biodóm lett Európa legjobb szabadidős épülete.

A Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb és legnagyobb szabású fejlesztése, a Pannon Park Biodóm projekt, az európai megmérettetésen elnyerte kategóriájának európai fődíját, ráadásul az októberi, hazai szintű fordulóban kiemelt, Five Star Winner elismerésben is részesült.

"Rendkívül boldogok vagyunk, hogy egy ilyen rangos versenyen tudtunk Európa legjobbjává válni. Ez a siker is megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, és hogy az általunk követett tervezési alapelvek, mint a fenntarthatóság és az innovatív design szemlélet, nemzetközileg is az élvonalba emelik cégcsoportunkat" – mondta Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners elnök-vezérigazgatója.

A vállalat a tervezéskor olyan építészeti megoldásokra törekedett, amely a látogatói élményt maximalizálja, és a Biodómban élő állatoknak és növényeknek az életükhöz szükséges környezeti feltételeket biztosítja.

"A Pannon Park részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljeskörű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk" – emelte ki Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató.

A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát fogja feleleveníteni a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével. A projekt fővállalkozójaként, a Market Építő Zrt. a legmodernebb mérnöki, tervezői és kivitelezői megoldásokkal operál.

A Biodóm maga egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér több mint 17 ezer négyzetméter alapterületen.

"A tervezés során arra törekedtünk, hogy egy olyan szabályozott és élőház jellegű klímával rendelkező, dombszerű csarnokszerkezetet hozzunk létre, amely télen-nyáron alkalmas egy zárt ökoszisztémaként működő világ bemutatására. Ezzel elértük azt, hogy a Biodóm élőlényei a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között éljenek majd" – tette hozzá Paulinyi Gergely.

A Biodóm egy buborékba zárt darabkája a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak. Kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás domb, amelynek lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja.

Forrás: origo.hu

Kép: Külső látványterv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.